1375824492N2013_fietsclub_2daagse_1_2_aug_059

“Schipper mag ik overvaren?”

Verslag van Hetty: Ongelooflijk! Op de heetste dagen van het jaar (met 36gr op vrijdag) fietsen 17 leden van onze fietsclub door het mooie land van Maas en Waal. Door veel te drinken en vaak de schaduw op te zoeken en niet te vergeten het medeleven en enthousiasme van elkaar hielden we ons “op de fiets”. Ik denk dat velen deze tocht niet snel zullen vergeten. BRAVO ALLEMAAL!

Op donderdag 1 augustus vertrokken we al vroeg in 2 ploegen met de trein naar Geldermalsen. Na een goedkoop ontbijtje bij de Hema via de Linge en Kapel-Avezaath naar Tiel. Even een ommetje naar de binnenstad om “Flipje” te bekijken. Met de pont naar Wamel voor een drankje op het terras van het Veerhuys. Over de dijk langs de Waal via Beneden- en Boven-Leeuwen naar een koepeltje waar ze ijs verkochten. Er staan daar trouwens allemaal oude theekoepeltjes langs de dijk (in 1 daarvan schijnen ze op zondag ook thee te schenken).  Nu arriveren we in het land van de “Heerlijkheden”. Deze zijn ontstaan in de vroege Middeleeuwen met een “heer”en een “heerlijkheid”. Verder door Afferden naar Bergharen met zijn bedevaartskapel “Onze Vrouwe ter Nood Gods”, gebouwd door de Cisterciëncers op de Kapelberg. Onder de Linde, bijgenaamd “het heilig bumpke” zegen wij neer. Bebbel zorgde aldaar voor een “bijzondere verfrissing”. Verder naar Heerlijkheid Hernen met zijn mooie neo-gotische kerk en Middeleeuws kasteel. Langs het Hernense bos naar het Bezoekerscentrum Leur. Na 54km bereikten we Hotel Hoogeerd in Niftrik voor een welverdiende douche. De kamers bleken allemaal verschillend van  uittzicht op een blinde muur tot een bruidssuite. Na het diner met als hoofdgerecht snoekbaars of gevulde varkenshaas was het kort wandelen en gezellig bijkletsen op het terras. Onze energie moesten we sparen voor de zeer warme vrijdag.

Vrijdagochtend na een overvloedig ontbijt al vroeg op pad naar het vestingstadje Ravensteijn met zijn ouderwetse keitjes (dat heeft Greet geweten). Alle terrassen waren nog gesloten dus verder via “Kunst aan de Maas” en het veerpontje naar Heerlijkheid Batenburg, een parel aan de Maas. De heren van Batenburg behoorden tot de machtigste edelen van Gelre en dat is te zien.  Er werd een illuster slot gebouwd, waarvan nu nog een geconsolideerde ruïne over is. Het stadje zelf lijkt wel een museum met zijn witte huisjes.  Na Appeltern via het recreatiegebied Gouden Ham naar  Maasbommel voor koffie met gebak. Nu werd de hitte echt voelbaar, in Alphen zochten we verkoeling op een muur bij de kerk, maar wie was opeens verdwenen? Wil van Torenburg bleek achterover van het muurtje “gekukeld” te zijn in de doornen. Met vereende krachten werd zij weer op de muur gehesen. Verder naar Bezoekerscentrum De Grote Rrivieren in Heerewaarden om opnieuw af te koelen. De tosti’s en de lekkere broodjes gingen erin als koek. Ook kregen we nog een film voorgeschoteld over het ontstaan van Heerewaarden. Via het veer over de Waal naar Varik  in 2 groepen; de eerste groep zocht snel op de kade in Varik verkoeling onder de enig aanwezige boom, de tweede groep waaronder Wil Heijser en Bebbel zochten verkoeling in de rivier tijdens het wachten. Na 54km weer in 2 groepen in Geldermalsen met de heerlijk koele trein terug naar Dordrecht. Al met al een memorabele fiets2daagse door een mooi rivierengebied met een fijn stel mensen.