2014 fietsclub Schoorl fietsvierdaagse paint 168

Met 23 leden deelgenomen aan de fietsvierdaagse in Schoorl, zeg maar gerust “vijfdaagse”.

Prima weer en verbleven in een mooi gelegen overnachtingsadres aan de rand van de duinen en 1,5 km vanaf het startpunt van de fietsvierdaagse.

De heenreis op maandag verliep voorspoedig (waar waren al die auto’s ?). Reeds na ca 1,5 uur kwamen we aan bij Doopsgezind Broederschapshuis Dopersduin. De koffiekannen en de koekjes stonden al klaar.

Gelijk maar fietsen, want het zonnetje scheen volop. Via Bergen ging de route naar Alkmaar, waar wij Lenie en Arie oppikten (zij waren met de fiets met de trein gekomen). Nog even een touristische route gefietst door Alkmaar langs de mooie grachten naar onze lunchpauze op het Waagplein. Via de mooie duinen en het strand van Schoorl weer na 37 km terug bij Dopersduin, waar we na de moussaka op een groot beeldscherm het Nederlands elftal van Chili zagen winnen. We waren zoveel mogelijk in het oranje uitgedost en rood, wit en blauw geverfd en Anneke gebruikte haar toeter goed bij elk doelpunt (tot verbazing van sommige andere gasten, er waren nog 22 andere gasten vnl fietsers). Korvee moest er ook gedaan worden, maar wie oh wie had Arie B en Rob  op de korveelijst gezet tot ontzetting van beiden? Een schort voor en bij de afwasmachine!! De dag openen en sluiten en tot bezinning komen konden elke dag we in het kerkje, waar enkelen gebruik van maakten. ’s Avonds werden om 8 uur de koffie- en theekannen met koekjes neergezet, dat is fijn maar daarna werd pas om 10 uur de bar geopend voor een drankje. Water dan maar?

Dinsdagochtend na een lekker ontbijt met vers sinaasappelsap en met een zelfgemaakt lunchpakket naar het startpunt vlakbij het grote klimduin voor onze eerste stempel. Het was lekker fietsweer  met gelukkig weinig wind. Via de kronkelende Westfriese Ommringdijk kwamen we in Schagen aan, waar het gehele mooie plein helaas in beslag werd genomen voor de kermis. Op naar het strand van Sint Maartenszee en door de duinen naar Petten, waar we langs de zee over de Hondsbossche zeewering fietsten. Wat een breed fietspad! Na 47 km waren we weer in Dopersduin, waar we van ons eigen grasveldje voor onze kamers zelf maar een gezellig terras hadden gemaakt met wijn, fris en zoutjes, met dank aan Irene (zij vierde tijdens ons verblijf haar trouwdag en heeft ons getrakteerd op een drankje). ‘s Avonds spelletjes en flauwe grappen.

Woensdag een rustige fietsroute langs diverse dorpjes zoals Warmenhuizen (het was vrij kil die dag), Tuitjenhorn en Waarland naar een mooi zonnig terras aan het water bij Verlaat voor koffie met taart. Daarna door het Rijk der 1000 eilanden met enorme villa’s op elk eiland naar Museum Broeker Veiling. Onderweg werden we ingehaald door veel deelnemers met E-bikes. Met 14 personen naar binnen en gelijk naar de veiling waar we konden oefenen met de veilingklok en zowaar nog voordelig aardbeien (Riet van H), kool en paprika (Corrie), peren (Hetty), druiven (Bep) hebben geveild. Zag ik nu die paprika van Corrie niet terug  in de maaltijd ’s avonds? Even door de grote botenloods , het kolenveld en de film over het ontstaan van de veiling weer terug naar Schoorl. Daar hadden we 47 km op de teller. ‘s Avonds zelf een bingo georganiseerd (bij de bar limonadeflessen besteld), waar iedereen enthousiast aan mee deed en wel een prijsje won. …

Donderdag een zonnige dag met een mooie fietstocht door de duinen voor de boeg. Eerst via een druk fietspad naar Johanna’s Hof  met natuurcentum de Hoep bij Castricum voor de koffie. Daarna via de duinen een extra ommetje naar Egmond aan Zee met zijn mooie vuurtoren. In de prachtige duinen onder Bergen aan Zee (het Noordhollands duinreservaat) zagen we veel wilde paarden (zelfs bovenop een duin). Via de Schoorlse duinen met de Schotse Hooglanders nog even uitblazen van alle beklimmingen in de “Berenkuil”. Na 53 km naar de borrel op ons eigen terras. ‘s Avonds naar de feestavond van de fietsvierdaagse in Hotel de Viersprong en wat voor avond! Op onze loten die we gratis ontvingen was het bijna altijd hoera prijs!!!!! Fietsshirtjes, sokken, handdoeken, laptoptassen etc. alles wonnen we! Muziek, dans en bitterballen. We deden mee en hoe! Onvoorstelbaar! Wat een energie bij onze 80-jarigen! Vooral Wil ging “uit haar dak”, om 10 uur moesten we haar zelfs uit haar ”boot” trekken.

Vrijdag eerst even de koffers naar de auto’s en dan op onze laatste fietsdag door het mooie waterland boven Schoorl naar Camperduin voor de koffie en dan via de Schoorlse duinen naar Bergen. Hier even pauze om Bergen te bekijken en na een fietsrit door en rond Bergen weer na 43 km in Schoorl voor een versnapering op een terras in Schoorl of in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. In Dopersduin nog een heerlijke maaltijd (“het werd steeds beter”,  volgens Gijs, “we konden beter nog een week bijboeken”) en daarna naar huis, waar we na een voorspoedige rit om even na 9 uur weer bruinverbrand en voldaan na een heerlijke fietsvakantie arriveerden.

Voor de statistici onder ons: We hebben 225km gefietst, 4 spatten regen gehad, nul lekke banden geplakt, 1 valpartij gehad zonder letsel, op 4 stranden gestaan, heel veel bergjes beklommen, 15 keer korvee gedaan, kilo’s ijs gegeten  en 23 mooie medailles behaald!

Iedereen bedankt die meegeholpen heeft om deze vakantie tot een succes te maken.

‘Voorlopig alleen nog de foto’s van Hetty;

One Comment