Verslag viering 150-jarig bestaan TuS Bergen

Verslag van Hetty:

Op uitnodiging van de sportvereniging TuS Bergen in Duitsland  Partnergemeente van Hendrik Ido Ambacht gingen 3 leden van de Stichting Jumelage; Peter Gommans, Arie Mol en ikzelf, op vrijdag 17 maart naar Bergen om dit Jubileum te vieren. Er waren zeker 200 mensen uitgenodigd, onder wie veel vertegenwoordigers van sportbonden, de Deelstaat Niedersachsen, en de burgemeester van Bergen.

We kregen ook een filmoverzicht te zien van de vele sportmogelijkheden van TuS Bergen, zoals turnen, atletiek, handbal, basketbal, voetbal, gym voor mini’s, “mollig maar fit” en speciale gym na bijv een hartaanval, dansen, zwemmen, yoga en nog veel meer (in totaal zijn er wel 22 afdelingen).

Er waren veel sprekers met geschenken. Ook Peter Gommans bood namens de Jumelage Hendrik Ido Ambacht een plaquette aan.

Leuk was het turnoptreden op een grote mat midden in de zaal. Mee deed ook een jongen die als vluchteling nog maar 3 maanden in Bergen verbleef.

De viering werd besloten met een gezamenlijk buffet. 

Onze Stichting Jumelage zou graag het contact op sportgebied met Bergen tot stand willen brengen.

Als Fietsclub Wielzate hebben we al sinds 2011 over en weer contact en bezoeken naar en uit Bergen. Samen met Wim was ik door voorzitter Horst Liedke uitgenodigd om tevens ons bezoek van 30 augustus tot 3 september met onze fietsclub voor te bereiden. 15 deelnemers van onze fietsclub hebben zich daarvoor aangemeld. Enkelen willen per caravan of camper komen en de meeste anderen zullen bij particulieren thuis onderbracht worden.

We zijn daar ontzettend hartelijk ontvangen bij Horst en Ellen Liedke thuis. Op zaterdag zijn Wim en ik door de nieuwe fietsleider Gerd Pelikowski meegenomen naar Bergen-Belsen. Ook hebben we nog het einde van het spoor naar het kamp bekeken, waar nog een oude wagon aanwezig was. Ook de datum waarop Anne Frank met haar familie arriveerde was aangetekend. Daarvandaan moesten ze lopen naar de ingang van het kamp. Deze oorspronkelijke ingang van het kamp met de resten van het “ontsmettingsgebouw”  hebben we ook nog gezien.  Heel indukwekkend allemaal, zie ook de foto’s.

Met Gerd hebben we ook de mogelijkheden voor onze 3 dagen fietsen doorgenomen. Het worden afwisselende tochten met veel heide, maar ook bezoeken aan de mooie plaatsjes in de omgeving. 

Op zondag reden we weer na een overvloedig ontbijt, waarbij Horst nog spontaan op zijn accordeon “Tulpen uit Amsterdam” begon te spelen, naar huis. Wat een gastvrij onthaal!!!!

Klik hier voor de foto’s

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *