Verslag fietsvakantie Elspeet 14 -18 augustus

Verslag van Hetty:

Wat een mooie fietsvakantie hebben wij gehad op de Veluwe met bloeiende heide, heerlijk fietsweer en een fijn hotel Mennorode bij Elspeet middenin de bossen.

Ons groepje bestond uit Henk en Margreet, Hennie, Joke, Judith, Lianne, Wim en ikzelf.

De heenreis verliep voorspoedig en na de koffie in het hotel stond een fietstocht gepland naar het Verscholen dorp bij Vierhouten en de Renderklippen met de prachtige heide. Joke en Lianne ”onze klimgeiten”hebben deze nog beklommen.  Pauze onderweg voor een drankje bij de Ossenstal. Na terugkomst inschecken in het hotel, fietsen stallen en onze kamers opzoeken. Dat was nog een hele puzzel. ’s Avonds bij het diner in de prachtige serre waren we verrast over de heerlijke gerechten, waaruit we konden kiezen. Elke avond was weer een feestje!

De volgende dag op dinsdag stond een tocht naar Elburg op het programma. Onderweg fietsten we langs het Zandenbosmeer (waarin Hennie vaak heeft gezwommen) naar de mooie tuin “De Ampiesberg”, een stenen berg vol met bloemen, maar eerst nog even koffie drinken bij rustpunt de Oase er vlak bij met uitzicht op Alpaca’s.  De konijntjes liepen daar om onze voeten.

Aangekomen bij de Ampiesberg waren we  we verbaasd hoe 1 man dat allemaal gebouwd kon hebben. Wat een kleurenpracht! Daarna bij ’t Harde langs de A.Vogeltuinen met een nieuw gebouwd Bezoekerscentrum en een bijzonder blotevoetenpad (dit modderpad hebben we maar niet genomen). Nog even wat gezonde spullen ingeslagen en voor Elburg nog even gestopt bij de Bakkersmolen voor wat lunchspullen onderweg. In het pittoreske stadje Elburg (wat gezellig is dat) naar de haven gewandeld, waar sommigen nog een broodje haring of kibbeling gegeten hebben. Langs het Veluwemeer en Nunspeet teruggefietst naar het hotel, waar nog gevraagd werd of we last gehad hadden van de flinke bui onderweg. We hadden dus geluk gehad, in Elburg had het helemaal niet geregend.

Op woensdag via het Uddelermeer naar Bezoekerscentrum Het Aardhuis, gelegen in Kroondomein Het Loo, met een Stijlkamer, die nog de sfeer ademt van Willem III de opdrachtgever voor de bouw van het Chalet. Daar koffie gedronken en verder door Hoog-Soeren naar Hoog Buurlo. Judith en Lianne hadden hun accu niet opgeladen, maar met alle stijgingen zaten ze toch nog even “in de piepzak”. Verder naar Radio Kootwijk, een voormalig zendstation. Het hoofdgebouw is een ontwerp van architect Luthmann in de vorm van een sfinx. Het gebouw wordt ook wel de “Kathedraal”genoemd. Op de grote uitkijktoren over het Kootwijkerzand zijn Joke, Margreet en Lianne nog naar boven geklommen, 64 treden. Daarna even uitblazen in restaurant ’t Hilletje in Kootwijk met een lekker drankje.

Op donderdag naar Harderwijk via het leuke Boshuis Drie voor koffie met cake met bosbessen en slagroom. Door het Spreulder- en Sprielderbos naar het Solse Gat, een pingoruïne, een kuil die in de ijstijd ontstaan is en door leemwinning verder vergroot. Onderweg nog wat houtschulpturen tegen gekomen. Wat een prachtig bos! Via de Ermelose heide en de Schaapskooi met het Bezoekerscentrum door het dal van de Leuvenumse beek naar Harderwijk voor een bezoek aan het Marius van Dokkummuseum, een museum van een bijzonder humoristische schilder. Gelukkig was er plaats voor ons, het is maar klein. Bepakt met  kaarten, puzzels of een boek fietsten we verder lang het Beekhuizerzand naar ons hotel.

Op vrijdag pakten we na weer een laatste overvloedig ontbijt, wat een keuze, de auto’s in. Voordat we vertrokken maakten we nog een fietstocht over de heide en door het bos via Garderen naar kasteel Staverden voor een heerlijke afscheidslunch in de Brasserie aldaar.

Een waardige afsluiting van een prachtige vakantie met een gezellige groep. Na de mooie tuin en het waterrad bekeken te hebben fietsten we naar het hotel terug om onze fietsen op te laden op de trailer voor de terugreis naar huis.

Om half 5 kwamen we weer in Wielstaete aan, onze paarse oogjes (van de hei) waren alweer wat fletser geworden.  

Wat een vakantie; geen enkele valpartij, prachtig weer, een schitterend fietsgebied en met 260 sportieve fietskilometers op onze teller!

Bedankt allemaal.

Kijk voor nog meer foto’s in het menu onder “Nieuwe foto’s”

Dit bericht is geplaatst in Verslagen 2023. Bookmark de permalink.

4 reacties op Verslag fietsvakantie Elspeet 14 -18 augustus

 1. Lianne schreef:

  Leuk verslag Hetty! Een goede weergave van alles wat we hebben gezien en meegemaakt. En zoals altijd was alles weer tot in de puntjes verzorgd. Prima hotel en wat hebben we heerlijk gegeten! Bedankt en veel complimenten dat je dit hebt gedaan ondanks je beperkte energie. En voor allemaal, bedankt voor alle gezellige momenten. Het was vijf dagen genieten.

 2. Henk en Margreet schreef:

  Hetty , ook van ons de complimenten, wat hebben we een heerlijke week gehad , de routes , de bezienswaardigheden het was fantastisch !! Uitstekend hotel en iedere dag lekker eten. Zelfs het weer kon niet beter. ☀️🌤️
  Ook allemaal bedankt voor de leuke momenten .

 3. Judith schreef:

  Hetty wat hebben we genoten van de heerlijke week al fietsend door bossen, heide en zandpaden. Elke dag besefte ik wat een luxe het was om geheel ontspannen achter jou aan te fietsen. Alle plekjes waar we koffie dronken waren verrassend. Alles liep gesmeerd dankzij jouw organisatie. De kamers in Mennorode waren ruim en met het raam open kwam de frisse boslucht binnen. Dat was heerlijk slapen.
  Wat hebben we lol gehad over het kiezen van de menu’s. Ik kijk met veel plezier en dankbaarheid terug op deze prachtige week. Mooi verslag ook!
  Bedank Hetty en Wim.

 4. Wil Heijser schreef:

  Wat leuk om het verslag van de fiets Vierdaagse te lezen en de prachtige foto’s geven een mooie indruk. Fijn dat iedereen zo genoten heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *