Verslag bezoek Partnerstad Bergen 11 -15 oktober

Verslag van Hetty:

Wat was het weer een bijzonder leuke belevenis met onze Duitse gasten.

Op woensdag arriveerden 8 gasten (2 dames Ellen en Brigitte en 6 heren Horst, Walter, Friedrich, Martin, Ralf en Hans) uit onze Partnerstad Bergen om half 4 bij Wim en Hetty voor  koffie met appeltaart. Daar zaten Emmie en Joke (onze gastadressen) ook al klaar.  Daarna vertrokken we samen per fiets via de geplante appelboom in het Leonie A.Spoor-van Ticheltplantsoen (ter gelegenheid van het 20jarig bestaan van de Stedenband) naar de Pannenkoe voor een heerlijke Hollandse pannenkoek. Terwijl het alweer donker was brachten we ze naar hun gastadressen. Gelukkig hadden we nog een Vrienden op de fietsadres in Zwijndrecht (Corrie Muller) waar 4 gasten ondergebracht konden worden. Christie was nog niet hersteld dus 1 man kon gelukkig nog bij Wim en Hetty slapen.

Op donderdag was de welkomstbijeenkomst in Wielstaete gezellig druk met koffie en wat lekkers. Horst Liedke (hoofd van de sportclub met 1700 leden in Bergen) stelde de Duitse gasten aan iedereen voor en wethouder mevr. Oefke – ten Seldam van Hendrik-Ido-Ambacht sprak een welkomstwoord en benadrukte het belang van de Stedenband.  Ook Peter Gommans (voorzitter van de Stichting Stedenband in H-I- Ambacht) verwelkomde de gasten.

Daarna werd het tijd voor onze fietstocht naar Kinderdijk met 15 personen. Het was gelukkig net droog geworden, maar vanwege het slechte vooruitzicht direct maar langs de Noord naar het Werelderfgoed gefietst en daar op de toeristische toer voor  een “Grandtour Kinderdijk”. Gelukkig hadden we Loek bij ons die ons alles heeft laten zien en precies wist wanneer alles begon. Zo hebben we het nieuwe Gemaal, het uitzicht boven, het oude Wisboomgemaal, de film, de lange boottocht, de “hop on hop off”  boot naar de eerste bezoekmolen. Ook hebben we nog de oudste wipmolen bezocht en natuurlijk nog even pauze gehouden in het restaurant voor een warm drankje en een saucijzenbroodje. Overal stonden vrijwilligers klaar om alles uit te leggen. Onze gasten vonden het heel interessant en ook onze meefietsende leden hadden dit nog nooit gedaan. Alleen bij de eerste molen goot het en verder regende het gelukkig net als we binnen waren. Na afloop dineerden we gezellig in het Wapen van Alblasserdam. Ondanks het slechte weer was het een leuke dag.

Op vrijdag stond een uittocht naar Scheveningen op het programma met 12 personen. De weersvoorspelling was erg slecht met windkracht 6!! Onze gasten wilden echter de zee zien! Yvonne en Jan, Wim en ik durfden het ook aan, dus op naar P in Kijkduin. Vandaar gelijk door de duinen en over de zuider havenpier van Scheveningen naar een strandtent aan de boulevard voor de koffie.

Het was onverwacht goed weer met zelfs wind in de rug. Onze gasten genoten en wilden bij de eerste blik op de zee gelijk al stoppen. Nog verder doorgefietst door de duinen naar Meyendel, waar we even een stop hadden bij het Dunea infocentrum en tegelijk konden schuilen. Met droog weer terug naar de boulevard om daar lopend verder te gaan. Onze gasten moesten natuurlijk nog even naar de zee en een foto nemen bij het Kurhaus bij windkracht 6. Wat een belevenis!  Verder tegen de storm in lopen of fietsen over de boulevard met uitzicht op een zwerm kite-surfers! Nu naar Simonis aan de haven om vis te eten. Wat een grote hoeveelheden vis en heerlijke mosselen! Gelukkig schoven ze de tafels voor ons bij elkaar en konden we daar gezellig een stortbui afwachten, voordat we terugfietsten in de luwte onderlangs de duinen. De fietsen werden weer opgeladen maar tijdens onze autorit terug gingen de hemelsluizen weer open. Een heel mooie en ook memorabele dag!

Op zaterdag scheen zowaar de zon en met de waterbus voeren we naar Rivium, Caty en Hennie waren er ook bij. Wat vonden onze gasten dat varen bijzonder! Onderlangs de kade fietsten we naar de Erasmusbrug en daar bij Prachtig genoten we buiten op het terras van koffie in het zonnetje. Bij het infocentrum “Port of Rotterdam” op de Leuvehaven  kregen wij nog een grote maquette te zien van de haven van Rotterdam. Na een spelletje ontvingen we allen een aandenken.  Via het Depot door het Museumpark naar Delfshaven voor een borrel bij stadsbrouwerij De Pelgrim. Terug via de Kop van Zuid langs Hotel New York en de Rijnhavenbrug teruggefietst met een heerlijk windje in de rug. Na een stop op het Eiland Brienenoord langs de rivier en de Crezeepolder weer naar Ambacht. Opgefrist kwam een ieder aan bij ons feestelijk afscheidsdiner in Bella Milano.

‘s Zondagmorgen namen we vroeg weer afscheid na een aantal heel gezellige dagen. Wat hebben ze genoten en diegenen die niet hebben meegefietst hebben echt wat gemist. De uitnodiging om weer in Bergen over 2 jaar te komen fietsen hebben we al ontvangen, onderdak hebben ze ook al geregeld, maar dat zien we later wel weer!

Bedankt allemaal, die hieraan meegewerkt hebben. In het bijzonder Emmie en Joke voor het onderbrengen van de gasten, Margreet en Yvonne  voor de boterkoek en cake, en Loek voor het gidsen bij Kinderdijk!

Kijk vooral naar veel mooie foto’s in het het menu onder “Nieuwe foto’s” Onze gasten hebben ook veel mooie foto’s gemaakt

Dit bericht is geplaatst in Verslagen 2023. Bookmark de permalink.

2 reacties op Verslag bezoek Partnerstad Bergen 11 -15 oktober

  1. Lianne schreef:

    Leuk verslag Hetty, zo hebben we toch een beetje kunnen meegenieten van jullie fietsdagen met de Duitse vrienden. Gelukkig toch nog redelijk weer gehad. En nu uitrusten!

  2. Henk en Margree schreef:

    Hetty, heel leuk verslag , fijn dat.alles goed is verlopen , het weer viel op zich ook wel mee , onze complimenten voor alle leuke routes , onderkomens en het heerlijk eten waar jullie van genoten hebben Ondanks dat je nog steeds aan het opknappen bent van de Corona heb je het toch maar weer gedaan 👍
    Zo te zien heeft iedereen er van genoten..🚲🚲

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *