Fietsverslagen 2012 overzicht

Woensdag 21 maart, oefentocht naar Ridderkerk, verslag fietsleider Aad.

Daar is die dan weer de eerste fietstocht zit er weer op. Het leken wel een stel lammetjes die weer in de wei losgelaten werden, heerlijk. Kortom met 36 personen kwamen wij aan de start, natuurlijk moesten we,  zoals afgesproken was,  in twee groepen gaan rijden. Bets Stoppelenburg en Lijnie Bravenboer waren bereid de tweede groep te leiden, fijn bedankt. Bertus als allerlaatste van de tweede groep voor eventuele lekke banden en ik in de eerste. En dat ging buitenverwachting goed op een kruising na toen waren we even de tweede groep kwijt, maar daar hebben we weer van geleerd dat als de eerste groep over is toch even gewacht moet worden. Het was een mooie rit via de Dam naar het Ridderkerkse bos naar Rijsoord langs de rijksweg naar v.d.Valk. Heerlijk op het terras koffie gedronken, een klein uurtje. Het had van velen nog wel iets langer mogen duren.  En met de KNIKKERZAK rond gegaan ook dat was een succes bedankt namens Jubileum commissie, ga vooral zo door. Vervolgens weer op de fiets via de fietsbrug over de rijksweg door het park naar de Manege naar het Ridderkerksebos naar de Achter Ambachtseweg door het Sandelingenpark naar huis. Fijn begin en natuurlijk MOOI WEER. 

Donderdag 22 maart, oefentocht Waaltje, verslag van fietsleider Leo

Zon en 18-20 graden. Prima fietsweer! Waar hebben wij dit aan te danken..Met 24 man/ vrouw, via slinkse wegen naar de “zorgboerderij” bij Rhoon. Heerlijk buiten op het terras koffie met gebak etc…en dit in maart! Op de terugweg bijna een lammetje overreden en Dorien een “Klapband ! Een goede les voor iedereen, neem een mobieltje met een telefoonlijst mee ( in ieder geval het met mobiele nummer van de fietsleider), om als je achterblijft en je door iemand laat ophalen en zodoende de groep verlaat,dat je dan in ieder geval contact met de fietsleider moet zoeken om hem te informeren over “de hoed en de rand”.Na 35 km weer thuis.

Woensdag 28 maart, oefentocht Waal en Munnikendevel, verslag van fietsleider Aad

Het was weer een mooie dag. In de ochtend een beetje kil (zomertijd), maar dat werd steeds beter. Met 31 leden naar de Onderdijk inde richting Zwijndrecht en via de Lindtsedijk naar het Ara Hotel waar we heerlijk op het terras in de zon hebben gezeten.Het was moeilijk om de ploeg weer op gang te krijgen. Na de koffie richting Heerjansdam toen zij Bep v. d.Velden dat dit niet de Waal was, maar de Oude Maas, waarop ik antwoordde: “Die krijgen jullie er als bonus bij”. Uiteindelijk met een slinger door Heerjansdam naar een stukje van de Devel om vervolgens via de Waalweg langs de Waal naar Rijsoord te fietsen en bij de splitsing van links naar Ambacht en rechtdoor naar Zwijndrecht bij het viaduct over de rijksweg hebben wij afscheid van elkaar genomen.De ene helft naar Ambacht en de andere helft naar Zwijndrecht. Thuisgekomen had ik er 27 km opzitten dus mooi voor een oefentocht en omdat het over mooie fietspaden ging. Wij hebben op verzoek van de meesten in 1 groep gereden. Het was weer een fijne fietstocht. Alle bomen komen weer in knop en zijn nu zelfs al heel mooi. Vrienden kijk om je heen,  neem het in je op en geniet van die natuur zo dichtbij. Wat is het toch mooi om lid te zijn van deze fietsclub, het lijkt allemaal zo gewoon maar dat is het niet. Heerlijk gewoon, allen die mee zijn geweest, heel erg bedankt voor de gezelligheid en ook bedankt namens de Jubileum Commissie voor de opbrengst van deze dag. 

Donderdag 29 maart, oefentocht naar de molens, verslag van fietsleider Hetty

Met 27 leden (met maar liefst 8 heren!) welgemoed op pad naar de molens. Het weer was omgeslagen en de zon hebben we helaas niet gezien, het was zelfs behoorlijk fris. Ook de nieuwe leden Lenie en Arie Tempelaar en Herman Jansen waren van de partij. Gerda Redeker heeft 2 maal meegefietst en komt op de wachtlijst te staan. Via de molens (als bijzonderheid werden we veel op de kiek gezet door de toeristen) en de pont naar Krimpen ad Lek naar theetuin “Onder de pannen”, waar we met z’n allen gezellig samengepakt in een tent werden verwend met koffie met gebak. Via de pont weer van Nieuw Lekkerland overgevaren naar Lekkerkerk. Via Tiendweg en een boerenpad naar Oud-Alblas. Vanwege korte afstand dit keer niet naar een lunchadres. Na 30km weer thuis na een gezellige rit. We weten nu weer dat maart niet altijd warm weer in petto heeft. Wisten jullie trouwens dat we een nieuwe fotograaf in ons midden hebben genaamd: Willem Denecke ? 

Woensdag 11 april, thuistocht Perenlaantje, Noord en Devel, verslag fietsleider Aad

Zo de oefentochten zitten er weer op, nu komt het echte werk weer. Met 22 clubleden richting het Perenlaantje, via de Vrouwgelenweg was het wel te bereiken. Maar nooit gevonden en dat komt waarschijnlijk omdat het nog niet in bloei stond. Het was ook eigenlijk te drassig denk ik, en je kunt er al helemaal niet met de fiets in. Afijn rustig door gefietst naar het Noorderpark alwaar wij op een afsluiting stuiten. Naar een volgende afslag en via het Maaspad langs de Noord met de vele kunstwerken naar de Veerplaat. Vandaar langs het NS station naar de Jeroen Boschlaan via het tunneltje achter de sportvelden. langs over de Kijfhoek heen naar de Devel richting Heerjansdam naar het pannenkoekenhuis waar we heerlijk koffie met appeltaart hebben genuttigd. Toen zijn we vertrokken richting Barendrecht, heel de Barendrechtseweg uit richting Rotterdam IJsselmonde. Langs de rijksweg naar Rijsoord onder het viaduct de Pruimendijk af en via de Onderdijk terug naar Wielzate. Het was redelijk weer, fris met een klein zonnetje maar ook wat regendruppels, dus het was goed te doen. Een geslaagde en gezellige fietstocht.

Donderdag 12 april uittocht bollen Lissse, verslag fietsleider Hetty
Wat een prachtige zonnige dag voor de bollentocht! Dat is genieten van al die kleurenpracht.
Na les in fietsstuur draaien en een kwartiertje wachten op Anneke (zij had zich vergist in de vertrektijd) met 20 leden en mistig weer op weg. Na de koffie bij De Engel kwam de zon tevoorschijn en bleef de gehele dag volop aanwezig! Wat roken die hyacinten lekker. Door het leuke Noordwijk-Binnen naar het strand van Noordwijk. Tijd voor onze boterhammen. Via een route door de duinen naar de mooie bollenvelden. Wat een schrik, tijdens een stop viel Joke plotseling achterover op het asfalt. Gelukkig kwam ze snel bij, maar ze voelde zich duizelig en er verscheen een grote bult op haar achterhoofd. Velen van de fietsclub schoten te hulp. Gelukkig kon Joke lopend, ondersteund door Yvonne, het mooie terras van landgoed Tespelduyn bereiken (Jan heeft Joke en Yvonne daar later per auto opgehaald). Verder langs De Zilk en naar Lisse voor een bezoek aan Huys Dever, met zijn aparte Donjonvorm en zijn tentoonstelling van tekeningen van botanische bollen. Theo redde ons daar gelukkig van een afgesloten zoldertrap! Na een fietsrit van 42km weer gezellig aan de gezamenlijke dis. De afrekening verliep echter niet geheel vlekkeloos (ook restaurants maken fouten bij de afrekening hebben we gemerkt!). Bedankt allen voor de hulp aan Joke (in het ziekenhuis zal worden onderzocht wat de reden is van het flauwvallen). 

Woensdag 18 april, thuistocht rondleiding Heerlijkheid van Papendrecht, verslag fietsleider Ini

Met 20 personen via een stukje Alblasserwaard naar “De Heerlijkheid van Papendrecht” gefietst. Veel wind en nogal koud, maar daarom smaakte de koffie /thee en/of chocomel met cake of kweeperentaart ook zo lekker. Een leuke locatie waar we uitleg kregen over het ontstaan van het bedrijf, dat aangesloten is bij “De Landwinkel”. Men verkoopt de artikelen die men verbouwt in de eigen winkel en aan andere deelnemers, die ook bij die organisatie zijn aangesloten. In Papendrecht gaat het om fruit. Gideon, een vrijwilliger, leidde ons enthousiast rond door de boomgaard van 2 ha. met diverse soorten appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien, frambozen, bramen en bessen en kon bij elke soort wel iets vertellen. Men maakt er zelf jam, sappen, zelfs bier, die in de winkel verkocht worden. Groenten, aardappelen, buitenlands fruit etc. koopt men in en wordt daar ook verkocht. Zij zijn geen eco-winkel, maar doen heel veel met natuurlijke bestrijding tegen ongedierte en hebben ook nestkastjes voor lieveheersbeestjes en houden bijen voor de verstuiving in de boomgaard. Echt interessant om dat allemaal gehoord en gezien te hebben. We zijn ook welkom voor een koffiestop in de zomer in de tuin. We willen graag nog een keer terug om bv. de hop te zien groeien en het fruit aan de bomen of de struiken te zien. Nog een bezoekje gebracht aan de winkel en via de dijk terug naar Ambacht. Het was gelukkig nog droog en de gehele tocht was niet zo lang deze keer, 25 km.
Donderdag 19 april, Lingetocht per trein, verslag fietsleider Hetty

In 2 ploegen van 9 leden (totaal dus met 18) met de trein naar Leerdam (let op; wij wilden met de tijd mee en checkten in en uit met de OV-kaart, maar later bleek dat Arriva geen korting berekende bij het in-en uitchecken ten gevolge van het feit dat wij binnen 35 minuten de OVpas gebruikt hadden na de Arriva waterbus (dit kan Arriva  nl. voorlopig nog niet verwerken). Koop dus in het vervolg kortingkaartjes! In Leerdam natuurlijk allemaal in de Backinette aan de koffie met grote vlaaipunt (marktaanbieding van 2 euro kun je natuurlijk niet laten schieten!). Geen zon en veel wind, maar dat kon de pret niet drukken. Vooral de nieuwe leden waren verrast over het natuurschoon en de mooie dorpjes langs de Linge. Langs Asperen en haar fort, langs de “toren van Pisa” bij Acquoy naar een tussenstop in de Marienwaerdt. De perenbomen stonden minder mooi in bloei dan andere jaren en de appelbomen moesten helaas nog in bloei komen. Bij de kersenboomgaard van de Hoenderik stopten we om wat te drinken. Daar is ook een leuk winkeltje met fruitproducten. Nog even een groepsfoto tussen de kersenbomen en via Geldermalsen langs Deil, Rumpt en Gellicum naar de mooie Kristalwinkel van de Glasfabriek Leerdam. Wat een mooie glasontwerpen staan daar van o.a. de beroemde Copier! Na 45km bij de Linge (totaal ca 55km) keerden we weer welgemoed en zelfs met een zonnetje per trein terug naar huis.

Woensdag 25 april, Merwelanden en Villa Augustus, verslag fietsleider Ini.

Met 31 mensen op stap gegaan via de brug over de Noord en het fietspad aangehouden naar de Veerweg. Door de wijk naar een tunneltje onder de N3 door, langs sportvelden naar het fietspad dat naar station Sliedrecht/Baanhoek gaat. De Baanhoekbrug over naar “De Merwelanden”. Niet in de Biesbosch, maar via een pad dat  langs de jachthaven en het verzorgings-/verpleeghuis loopt. De weg door de wijk “Staart-West” genomen naar de Prins Hendrikbrug om bij Villa Augustus koffie te gaan drinken. Daar afgesproken, dat men tot 12 uur nog even door de tuin kon lopen en/of foto’s maken. Via de Noordendijk naar Groothoofd en via de buitenkant van Dordrecht naar de waterbus voor diegenen die over wilde varen en met de anderen via de Zwijndrechtse brug weer naar huis. 29 km was de tocht en we hebben het droog gehouden.

Donderdag 26 april thuistocht Alblasserwaard, verslag fietsleider Rob de Keizer

Helaas was Bebbel ziek en was ik de aangewezen reserve. Voor mij was dit de eerste tocht als fietsleider, maar Bebbel had een mooie tocht uitgestippeld door de Alblasserwaard. Met 15 leden en wind in de rug gingen wij van start richting de Alblas. Daar ging 1 lid al terug en zijn dus we met 14 personen verder gegaan. OP naar de koffie,  maar café de Boerenklaas was gesloten… even vragen waar een volgend adres was, een cafetaria, maar ook deze was gesloten en dus maar verder gereden zien wat er op ons pad kwam. Bij Vuilendam is een ijssalon en deze dame ging voor ons koffie zetten. Het weer werd slechter en de eerste druppels vielen. Na de koffie en voor een aantal wat yoghurt gekocht te hebben zijn we verder gegaan met nog steeds wind in de rug, daarna kregen we de wind van opzij en werd het weer steeds slechter. Regenpakken aan en in de regen en met tegenwind windkracht 6 verder. Dit ging toch wel wat zwaar worden en ik heb de route ongeveer 10 km ingekort. Langs de Giessen (rokjesroute) zo vlug mogelijk naar de waterbus in Sliedrecht. 3 leden bleven achter in Sliedrecht bij de kringloopwinkel, die hadden nog niet genoeg spulletjes. De overige leden haalden net de waterbus, De zwijndrechters konden in Dordrecht blijven zitten en de ambachters zijn overgestapt. In Ambacht aangekomen begon het nog harder te regenen dit was dus een natte, maar wel sportieve fietstocht.

Woensdag 2 mei, thuistocht Bleskensgraaf, verslag fietsleider Aad

De rit ging naar de molens en Bleskensgraaf. We zijn met 16 leden van start gegaan en over de brug sloot nummer 17 aan. Het was natuurlijk Els Tetteroo, leuk. Ik had nog een route liggen van het AD, dus die moest maar eens uitgeprobeerd worden. Het was best aardig weer, een beetje mistig, een stuk tegen de wind in en dan is het gelijk zweten geblazen. We gingen via de knooppunten naar de Krom waar wij koffie hebben gedronken. Na wat gezellig gebabbel op het terras en de knikkerzak niet te vergeten weer op de fietsvia Wijngaarden naar Bleskensgraaf. Verder via de molens naar de brug over de Noord, waar wij aan de andere kant afscheid van elkaar namen. Leuke fietstocht met aardig weer dus helemaal goed en morgen weer met Hetty mee. Wat wil een mens nog meer dat is toch genieten of niet soms.

Donderdag 3 mei, uittocht Lopikerwaard, verslag fietsleider Hetty

Met 20 personen (na 12 afmeldingen en 4 aanmeldingen!) naar het veer bij Ameide. In een ommezien waren de meeste sturen gedraaid en binnen een kwartier was de trailer geladen. Vooral Bertus en Rob zijn hierin zeer bekwaam en Herman hielp ook al mee (Aad en Truus hadden zich een dag ervoor nog aangemeld, reden apart en hadden helaas geen routebeschrijving. Ondanks het feit dat we  niet allemaal tegelijkertijd vertrokken,  arriveerden zij gelukkig nog bijtijds bij het vertrekpunt (ode aan het mobile netwerk)).  Bewolkt weer, geen terras- maar wel fijn fietsweer zonder veel wind. Met een nieuwe pont over de Lek via Lopikerkapel naar IJsselstein. Bij de croissanterie “De Lakei”aan de koffie. Hetty was bijna jarig en trakteerde op vlaai, maar werd ook zelf nog toegezongen en kreeg een mooie zelfgemaakte kaart en een bloemenbon van Trudy ( hoe krijgt ze dat toch voor elkaar zonder dat je het merkt al die handtekeningen, vraag ik me af…). Over het mooie fietspad omkranst met fluitenkruid en koolzaad en langs de Hollandse IJssel verder naar het mooie stadje Montfoort. Bij het kasteel aldaar “flessendrinkstop”. Verder naar het Wapen van Linschoten en Snelrewaard voor de mosterdsoep. Jammer geen weer voor het terras aan het water maar in de opkamer was het ook erg gezellig. Langs Huis te Linschoten en het prachtige riviertje de “Lange Linschoten”naar Oudewater. Niemand van de dames werd gelukkig “heks”verklaard en de ijsjes van Roberto smaakten prima, waarop Aad de opmerking plaatste dat de tocht wel erg veel ging lijken op een “happen en trappentocht”. Verder fietsend over het kerkepaadje bij Cabouw van 3km lang. Voor Theo een ware helletocht, maar oh wat prachtig zo door het polderland. Bij de pont nog even een ommetje naar de rij plee’s, waarop Rob zich liet ontvallen dat hij niet hoorde bij al die  “zeikerds”. Na een mooie fietsrit van 51km arriveerden we heelhuids en net op tijd voor de avonddis weer in Hendrik Ido Ambacht. 

Woensdag 9 mei, thuistocht Langs de Loet, verslag van fietsleider Ini

Vandaag met 8 personen gefietst. Het zag er wel wat dreigend uit, maar toch de gok genomen en de route langs de molens genomen naar Krimpen a/d Lek. Overgevaren en via een stukje Krimpenerhout, langs De Loet naar restaurant “De Loet” om koffie te drinken. Op de terugweg wat regen gehad. Toch maar even de regenjassen aan, maar nat zijn we niet geworden. Weer met de pont over naar Kinderdijk en daar het fietspad langs De Noord gevolgd naar Alblasserdam. Daar gingen 3 leden met de waterbus mee en de anderen over de brug weer naar Ambacht.De rit was 35 km. en om half twee waren we weer thuis.

Donderdag 10 mei, thuistocht/verrassingstocht, verslag van fietsleider Bebbel

Vanwege het slechte weer  kon deze tocht helaas niet doorgaan. 

Woensdag 16 mei, thuistocht naar laagste punt van Nederland , verslag van fietsleider Ini

Vandaag met 11 personen gefietst naar het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk a/d IJssel. Weinig liefhebbers, maar de weersverwachting was ook bar slecht. Toen we naar de waterbus fietsten kwam de 1e bui al, maar bij Stormpolder zag het er goed uit, dus zonder regenkleding van start gegaan.Via de Algerabrug naar Capelle a/d IJssel richting ’s-Gravenweg, dwars doorgestoken naar de Bermweg en bij het “Schollebos” koffie gedronken. Laat daar nu net een flinke bui vallen. Na de bui verder over de Bermweg en in Nieuwerkerk a/d IJssel aangekomen. Dwars door de polder naar het monument dat aangeeft hoe ver wij “onder water” zouden staan als bv. de dijk van de IJssel zou doorbreken. Indrukwekkend. Dat monument is aangeboden door Van Vliet Trucks, die bij dat punt hun bedrijf hebben.Verder door de polder om in Moordrecht uit te komen en langs de dijk naar molen Kortenoord. In de theeschenkerij “Korenaer” koffie gedronken. Toen door Hitland en via de dijk weer naar de Algerabrug en de waterbus. Geweldig getroffen met het weer, want de zon was zelfs tevoorschijn gekomen.Bij de waterbus hadden we er 35 km opzitten en tegen drie uur was iedereen weer thuis. 

Woensdag 23 mei, thuistocht Buitenschuur, verslag van fietsleider Bets

Met 17 persoenen naar de Buitenschuur bij Ottoland. Mooi weer en voor het eerst gingen de jassen uit. Heerlijk koffie gedronken met cake. Bij vertrek kregen we nog een maaltje rabarber mee. Langs de mooie Graafstroom weer naar huis.  

Donderdag 24 mei, thuistocht Rottemeren, verslag fietsleider Bebbel

De fietstocht naar de Rottemeren was heel erg mooi, we zijn met de waterbus naar Krimpen gefietst en via de buitenwijken van Zevenkamp, Ommoord en Capelle via het rode fietspad naar de mooie ‘s- Gravenweg, waar de prachtigste bloemen stonden te bloeien. Trouwens onderweg waren er heel veel bloemen, boterbloemen, madeliefjes en fluitenkruid, je kan hier zo genieten van al het moois. Toen bij Capelle door het Schollebos en daarna kwamen we uit bij Oud Verlaat. Het was prachtig zonnig weer en weinig wind dus ideaal! Na een kopje koffie zijn we doorgefietst naar de Molen bij bootverhuur van Vliet waar we heerlijk op het grasveld onze boterhammen hebben gegeten. Daarna zijn we richting Bleiswijk gefietst om de meren heen en op de terugweg hebben we ons nog even gelaafd aan soep, koffie thee, tosti en wat dies meer zij. Toen zijn we via allerlei hele mooie paadjes langs de klimtoren enz, het mountainbikegebied doorgefietst naar de Bergse Plas, daarna een heel stuk door de stad en daar wachtte de waterbus die ons heerlijk relaxed weer in het mooie AMBACHTJE bracht. De volgende personen waren erbij: Janny de G, Rian,Thea,Rob,Arie en Lenie T., Wil v.T, Ina, Emmie, Bertus, Trudy, Christien, An K. en ondergetekende Bebbel.

Woensdag 30 mei, uittocht Reeuwijkse plassen, verslag fietsleider Aad

Na diverse afzeggingen en aanmeldingen gingen we  met 16 sportieve clubleden richting Reeuwijk. We hadden heerlijk weer en konden al snel in ons shirt en overhemd rijden. Van Reeuwijk naar Tempel en zo via mooie wegen naar Gouda waar we een uurtje vrijaf kregen, omdat er een leuke antiek/curiosamarkt was, maar niet zonder eerst een lekker bakkie koffie op het terras, bij het oude stadhuis heerlijk in het zonnetje. Na de versnaperingen zetten we koers richting Haastrecht om nog een keer bij te tanken in Hekendorp. Voor de belangstellenden hier is Wilhelmina tegengehouden of gegijzeld. An Kuik weet hier vast meer over te vertellen want die is daar geboren. Verder gefietst via Hogenbruggen naar Driebruggen en over een mooi fietspad dwars door het gebied van de Reeuwijkse plassen, veel vogels en mooie natuur! Op naar  Reeuwijkerhout waar op de parkeerplaats de fietstrailer op ons stond te wachten. Ik vond het een mooie rit en aan de reacties van de anderen kon ik wel opmaken dat zij er ook van genoten hadden. Dus al met al een geslaagde dag.

Donderdag 31 mei, thuistocht Schoonhoven, verslag van fietsleider Bebbel
Steeds dreiging van regen, die niet kwam, door de Alblasserwaard, overvaren naar Krimpen a.d.Lek,en daar hebben we bij “Onder de Pannen” in een tent koffie met appeltaart genomen en daarna fietsten we langs de Lek met de wind in de rug langs de rivier tot Bergambacht, daar zijn we overgevaren en toen via de andere kant een stuk langs de rivier ,wind tegen nu, en het was heel veel wind!!!! en nadat we een boterhammetje hadden gegeten bij alweer een molen, zijn we bij Streefkerk de luwte ingedoken en kwamen we op een smal pad dat nu geëgaliseerd is en zo fietsten we door tot we weer in Alblasserdam uitkwamen, moe maar voldaan namen we de brug over de Noord weer, het was een gezellige maar winderige tocht en wie waren erbij??? Rob,Theo,Wil v.T, Gert.,Ria de V,Ina,An K,Riet v.H,.Bertus , Margo en Lijnie en Bebbel die de tocht heeft overgenomen van Trudy, die een ongelukje gehad had. (met haar fiets!!!) We hopen dat gauw over is. Noot Hetty: Bedankt Bebbel voor het overnemen. Je hebt er zelfs je docentendag voor af moeten zeggen. 

Woensdag 6 juni, thuistocht AFGELAST vanwege slecht weer 

Donderdag  7 juni thuistocht hoeksewaard verslag Rob de Keizer

Dit is de eerste route voor de fietsleiders Ria & Rob. De tocht gaat naar de Hoekse waard. Met 18 leden vertrekken we vanaf Wielzate met bewolkt weer en ongeveer 17 graden  richting  Heinenoordtunnel, dit is wel iets verder weg maar de veerpont wil niet extra varen ondanks vriendelijk verzoek van ons.  Ria had wat heen en weer gebeld naar de horeca in Puttershoek en kreeg daar te horen dat ze pas om 2 uur open gingen, is wel wat laat voor ons bakkie koffie daarom dit keer vroeg koffiegedronken in het pannenkoekenhuis in Barendrecht daar voegden zich nog 3 leden bij ons. Na de koffie met 21 leden verder naar de tunnel waar we met de liften naar beneden en omhoog zijn gegaan via Puttershoek, ‘s Gravendeel door de polder en langs de rivier naar Strijen-Sas waar we in de Jachthaven iets gedronken hebben. Hierna zijn we naar Strijen gegaan en naar Cillarshoek, daar bij een drinkstop kwamen we tot de ontdekking dat we vier leden zoek waren,  wat te doen??? telefoonnummers zoeken, blijken de personen geen telefoon te hebben of wij hebben het nummer niet. Ik moet voortaan dus bij iedere stop goed de koppen tellen en een verzoek aan de leden als we ergens opstappen dat dan ook allemaal te doen zodat we bij elkaar blijven, ik was toch wel blij dat ik de zoek geraakte leden bij de pont weer tegenkwam. Tot het Puttershoekse veer was het 50 km daarna nog enkele kilometers naar huis en het was een mooi droge fietsdag met niet veel wind. 

Woensdag 13 juni, thuistocht, Zorgboerderij de”De smaak van Buyten”,fietsleider Aad.

Hallo allemaal, hier het fietsverslagje van woensdag 13-06-2012. Het ging met 22 clubfietsers via Ambacht naar Munnikkensteeg en verder naar Heerjansdam, langs de Oude Maas naar zorgboerderij Buytenhof in Rhoon, alwaar wij een heerlijk kopje koffie met nog lekkerder taart op het terras nuttigden. Onderweg was het best wel fris maar in de zon uit de wind was het goed toeven. Na de koffie via Rhoon naar Barendrecht waar ik een beetje door de mooie plekjes van Barendrecht ben gereden om aan de kilometers te komen en vervolgens naar Heerjansdam maar wel via de andere kant. Hier namen we gedeeltelijk afscheid van elkaar. De ene helft richting Zwijndrecht en de andere helft via de Waalweg naar Rijsoord en langs de Achterambachtseweg terug naar huis. Het was een heerlijke dag geweest, bedankt Wil van Torenburg voor de assistentie die je ons gegeven hebt door in het midden de boel in de gaten te houden. 

Donderdag 14 juni, thuistocht naar Schoonhoven, verslag van invalfietsleider Leo

Leo heeft de tocht overgenomen van Trudy, vanwege blessure. Bedankt. Hieronder verslag van Leo:Met 15 vrouw/man op stap! Goed fietsweer, een leuke kleine groep en een prima stemming. Via Alblasserdam, Kortland, f ietspaadje richting “Heiweg” ( Polder Noordzijde) naar de “Achterkade”.Langs de Zijdeweg,Tiendweg en pontje “Bergstoep”over de dijk naar “Schoonhoven” ( koffie stop! ). Terug via de “Opweg”en “Bovenberg”naar Bergambacht.( mooie boerderijen!!) verder over de “Benedenberg”en “Zuidbroek”naar de Loet (drinkpauze). Door het “Krimpenerhout” pontje “Kinderdijk” en het nieuwe fietspad langs de Noord, over de brug weer naar huis. De benen en de diverse “fietsaccu’s” hebben het goed volgehouden. 

Woensdag 20 juni, thuistocht Dordtse Biesbos en diner bij Resto van Harte,verslag van fietsleider Ini

Met 23 leden de middag/avondtocht om 14.00 uur gestart met prachtig fietsweer. Via de Zwijndrechtse brug, het Weizigtpark en Dubbeldam, langs “Dordwijk” naar de Oudendijk. Iets verderop een kleine stop gehouden en het koffieadres gebeld dat we er aan kwamen met 23 mensen. Via de Zuidendijk, Schenkeldijk naar “de Viersprong” voor de koffie/thee/fris. Fietspad “langs den Engel” gevolgd naar de Zuidendijk en via de Smitsweg naar de Copernicusweg. Daar onder de N3 door, spoor over en fietspad gevolgd naar Crabbehof, naar Grand Salon Crabbehof, waar we bij Resto van Harte van een heerlijke maaltijd konden genieten. Het thema was: Het geheim van de kok. En tijdens het eten liep de kok de tafels langs om vragen te beantwoorden over de door hem klaargemaakte gerechten en deelde dus die dag een paar geheimen met zijn gasten. Erg goed in de smaak gevallen. Het was intussen wel 20.00 uur geworden. Weer op de fiets geklommen en via Krispijn naar de Zwijndrechtsebrug en vond ieder zijn weg weer naar huis. Alles bij elkaar 35 km gefietst. N.B. Margo had vergeten af te zeggen i.v.m. haar pols. Gelukkig kwam Greet v.d. Beek nog onverwachts meefietsen. Aad en Truus waren vergeten dat ze zich hadden opgegeven. Gelukkig was het bij Resto van Harte geen probleem, maar ik heb wel mijn excuus aangeboden. 

Donderdag 21 juni, thuistocht Krimpenerwaard, fietsleiders Rob en Ria,  verslag van Ria de Vuijst

Halftien vertrokken wij met 17 leden richting de WATERBUS!  Het weer was bewolkt en de weersverwachting  vertelde ons dat wij  tegen de avond, noodweer konden  verwachten! Behalve Map Verboom, had  iedereen regenkleding meegenomen en  eventueel, had Anneke Baas nog wel een Poncho voor Map! Dus, op naar de Halte Krimpen!  Via de ALGERABRUG,  eerst naar Capelle om via de dijk (prachtig langs de rivier) een prachtig stuk door het gebied HITLAND richting  de Korenaar in de buurt van Nieuwerkerk  gefietst voor de overheerlijke koffie met…………….!  Natuurlijk, kochten vele onder ons nog de nodige ingrediënten, om mee te nemen naar huis, waaronder noten, meel, koek, enz. Het is en blijft een héél leuk adres om te bezoeken voor een consumptie.  Langs de onderdijk richting       MOORDRECHT, maar door een onverwachte manoeuvre van de fietsleiders, kwam Wil Torenburg ten val! Oh, grote schrik, maar volgens Wil, had zij alleen last van haar borstbeen, want zij kwam op het stuur terecht en dat is natuurlijk héél pijnlijk!  We namen in Moordrecht het pontje, dat ons naar Gouderak bracht!  Een heuse cruise, jawel!!  Via het schitterende natuurgebied Krimpenerwaard, waar we veel weidevogels zagen en de rust die daar heerst, kwamen we kwik en fruitig aan bij het Cafe-Restaurant “De Loet” voor een consumptie en Christien genoot van een heerlijk bord tomatensoep, die volgens de kenners een Award verdient!  Volgens Christien hoefde zij daarna niet meer te koken, want het was een behoorlijk grote portie!  Ook het laatste stuk, richting de Waterbus was mooi en ik kan namens iedereen zeggen, dat Rob een fantastisch mooie route had uitgezet! Dank Rob, namens iedereen! Aangekomen bij de Waterbus, besloten Thea en Emmie om via de Brienenoordbrug naar huis te fietsen, dit geeft aan, hoe fit zij nog waren!  Het is mij niet bekend, of zij droog thuis gekomen zijn!  In ieder geval hadden we aan het eind van de tocht, toch nog steeds 17 mensen bij ons, dit even ter informatie, ha.ha.! 

Woensdag 27 juni, uittocht Brielle,  Oostvoorne en Rockanje, verslag van fietsleider Jan

Na diverse aan-en afmeldingen vertrokken wij met 16 leden in vier auto’s naar Brielle.  Het weer liet zich druilerig aanzien, maar achteraf viel het erg mee. Slechts een paar spetjes. Na 6 km koffie gedronken bij restaurant de Kogeloven. Toen weer op de fiets, over de Kruininger Gors via Oostvoorne naar het bezoekerscentrum “Tenellaplas”. Hier hebben enkele personen een kopje soep genuttigd. Bij Rockanje zijn we nog even op het strand geweest. De friettent was helaas gesloten. Nadat we uitgewaaid waren via de polder door Tinte weer terug naar Brielle. Daar er een file van 13 km op de A15 werd gemeld zijn we via de Groene kruisweg terug naar Ambacht gereden. Het was een gezellige dag. 35 km gefietst.

Donderdag28 juni, thuistocht via de trein naar Zaltbommel, verslag van fietsleider Hetty

Met 2 groepen met de trein naar Gorinchem. 1e groep stond netjes klaar achter het station, maar de trein komt nu aan bij de voorkant! Even de 1e groep opgehaald en welgemoed met 14 deelnemers op weg naar Fort Vuren voor de koffie (wc’ s zijn heel mooi geworden, maar de grasmaaier weigerde helaas de aangeboden koffiestop!). Er was noodweer in de avond voorspeld, dus niet te veel treuzelen. Even een nog een picnic eetstop langs de rivier bij Haaften en dan de brug over naar Zaltbommel.  Wat een prachtig stadje! Een pauze van een half uur en daarna een korte fietstocht door Zaltbommel langs de kerk en het mooie Maarten van Rossumhuis (het kasteel). Maarten van Rossum was een roemruchte Gelderse legeraanvoerder.  Verder een bezoek gebracht aan De Stadskwekerij van Zaltbommel. Iedereen was onder de indruk van de mooie tuin, die je ook kunt gebruiken voor een picknick of lunch (wel of niet met catering). Hier  vonden we de volgende spreuk, die ik op verzoek vermeld: “ Wilt u één dag gelukkig zyn, bedrinkt u dan aan zoete wyn. Wilt u een week gelukkig zyn, slacht, braadt en eet een vet zwyn. Wilt u gelukkig zyn een jaar, trouw met een vrouw, geniet van haar. Wilt u een levenlang plezier, wordt dan een yv’rig hovenier”.In Zaltbommel brak de zon door en toen werd het echt heet (32 graden). Langs de Waal langs Gameren en via een graspad naar Woudrichem, net op tijd voor de pont naar Gorinchem. Een klein groepje ging gelijk al terug met de trein. De rest genoot nog in de zon op de markt in Gorinchem van een lekker ijsje of drankje. Even waren we Bertus kwijt, maar even later dook hij triomfantelijk op met een enorme ijsbeker met 4 bolletjes ijs! Na 55 km (alleen de tocht na de treinrit) weer doorstoofd naar huis, waar het voorspelde noodweer niet meer plaatsvond. Arie merkte na afloop nog op: “ Wat een prachtige route, zeker te herhalen volgend jaar”. Hij heeft de route op maandag erop zelfs nog nagefietst samen met Lenie, die op donderdag verhinderd was. 

Woensdag 4 juli, thuistocht via trein naar de kersen langs de Linge

Met 18 deelnemers naar Beesd, Mini en Arthur  met de auto, de rest in 2 groepen met de trein. We troffen elkaar bij de Stapelbakker. Prima fietsweer, wel vrij warm. Na het pontje bij Marienwaerdt een eerste kersenstop bij Oosterling bij Deil, waar we nog gefotografeerd werden door een nieuwsblad. De kersenoogst valt tegen dit jaar. De meeste kersenboomgaarden hebben wel 9 verschillende rassen. De eerste soort de Merchant was al volledig geplukt, maar van de volgende 3 rassen viel de oogst erg tegen (te weinig zon en warmte). In het mooie Buren hebben we nog even gegeten van de gekochte kersen. Heerlijk waren ze. Na een kleine rondtoer door het pittoreske Buren via de Hakkert naar de Hoenderik bij Tricht. Binnen was het schorten passen door Ria en An. Na een verkwikkende vruchtendrank of ijsje weer via Beesd na ca 32 km weer thuis (wat een hitte in die trein!), waar de meegebrachte kersen door ega snel verorberd waren. 

Donderdag 5 juli, thuistocht naar Vlaardingen, Maasland en Vlietlanden

Ondanks de gehele week slechte weersvooruitzichten voor de donderdag melden zich 17 sportieve deelnemers. Herman had nog geen OVkaart en koos ervoor niet mee te gaan. Rob Winkelhuis fietste op proef mee. Hij had het reuze naar zijn zin en wil graag lid worden. Hij wordt als 2e op de wachtlijst geplaatst. Met de waterbus naar Rotterdam en via autoluwe route naar Restaurant ’t Stadhuys in Schiedam voor de koffie. Even een verkeerde afslag onderweg naar Vlaardingen door een mooi volkstuintjescomplex, maar snel weer de goede route opgepakt.  In Vlaardingen via de Westhavenkade naar het kerkplein met het mooie stadhuis. Via de Visbank (goedkope haringen!) en langs het Hofpark en de Vlaardingsevaart naar de Broekpolder. Onderweg 1 regenbui, maar later brak de zon door en werd het prachtig weer. Deze Broekpolder is opgespoten met havenslib, nu echter een groen park. Langs de Krabbeplas, via een mooi weggetje langs de Gaag met heel veel waterlelies en gele plomp naar Maassluis en het mooie Maasland. Hier langs een “avontuurlijk” weggetje verder en via de Kwakel kwamen wij bij de pont over de 3 Vlieten en het Bommeertje. Bij “t Jachthuys “ aan het water ons verkwikt met een verkoelende drank of heerlijke soep. De meesten zochten zelfs de schaduw op! Daarna via de  Woudweg naar de Schie. Nog even een “koud” ijsje in Delfshaven en daarna via de waterbus net voor de avonddis weer thuis (Margo en Thea fietsten zelfs nog naar huis!). Wil, wat ben je toch een kanjer, ondanks nog steeds hevige pijn van je gekneusde ribben, toch steeds meefietsen! Een heerlijke fietstocht van 60km, compliment aan de fijne groep! Tip bij de fietstochten: Wil je dat je spullen in je fietstas droog blijven. Stop als een soort binnenvoering een grote stevige plastic zak erin en doe daar dan al je spullen in. Vooral handig bij trektochten. 

Woensdag 11 juli, thuistocht naar Natuurcentrum en Donckse bos in Ridderkerk, verslag fietsleider Ini

Voor de middagtocht zijn we met 19 mensen gestart om 13.00 uur. Via de Achterambachtseweg naar Rijsoord, langs Het Waaltje naar Heerjansdam, klein stukje Noldijk, Ziedewijdsedijk en Boezempad, langs de bedrijven van de Greenery naar de Rijksstraatweg. Bij een korte stop onderaan de Rijksstraatweg (t.o. nr 316) is het “ Lancaster-monument” (Ria de Vuijst wees ons daarop). De begroeide koepel stelt een cockpit voor met in het midden een gedenksteen ter nagedachtenis aan de geallieerde militairen tijdens een crash op 29 juni 1943. Via de Voorweg en de Verbindingsweg naar Ridderkerk, een stukje door het Reijerpark naar het natuurcentrum. De koffie en thee stond klaar en intussen heeft de Heer Visser ons het e.e.a. verteld over allerlei activiteiten die gehouden worden om veel mensen bij natuur en educatie te kunnen betrekken en enthousiast te maken. Voor een uitgebreid programma verwees hij naar de website van de gemeente Ridderkerk en hij gaf nog enkele folders mee. Vandaar naar Het Donckse bos gefietst waar een IVN gids ons opwachtte om ons gedurende de rondleiding van een uur iets van de geschiedenis te vertellen van “’t Huys ten Donck”, gebouwd in 1746 op de fundamenten van het kasteeltje uit 1616 . Voor de fam. Groenix van Zoelen werd het gebruikt als buitenhuis. Het huis wordt nog steeds bewoond door één van de nazaten (een jonkvrouwe van 38 jaar). Voor in het park staat het Tiendhuis waar vroeger de pacht betaald werd. Later werd het theehuis en nu opslagruimte. In het bos van 26 ha! staat ook een kleine (gebouwde)“ruïne” en een speelhuisje dat volledig ingericht is. In de loop der jaren zijn de tuinen wel van stijl veranderd en de gids kon ons een aantal opmerkelijke dingen vertellen over de groei van bomen. Zo staat er ook een zeer bijzondere boom, de meer dan 100 jarige vrouwelijke “Ginkgo Biloba” waaruit geneeskrachtig vocht kan worden gehaald (niet bewezen dat het ook helpt) met een erg mooie kurken bast. Dan nog een aantal zeer oude mooie grote rode beuken, een zwarte notenboom (de gevallen noten zien eruit als uilenogen en zijn niet eetbaar). Toen nog even stilgestaan bij een beeld uit 1710 met Hercules, die een andere halfgod optilt van de grond om hem daarna te wurgen. Iets verderop in de tuin een paar mooie tuinvazen, ook uit die tijd en gemaakt door dezelfde beeldhouwer. Een mooie middag en we hebben geluk gehad met het zonnige weer. Terug over de dijk, onder aan de dijk verder, onder de Ringdijk door, klein stukje Gildenweg en nog een leuk pad gevonden achter de industriewijk van Ridderkerk langs, naar de klim van “De Gorzen” terug naar Ambacht. 30 km gefietst en tegen half zes waren de meesten droog thuis. Voor de Zwijndrechtse mensen misschien nog net een klein buitje, denk ik.

Donderdag 12 juli, uittocht “Bijzondere Bernheze” in Brabant, verslag fietsleider Hetty

Met 26 deelnemers in de regen fietsen opgeladen voor de Happen- en trappentocht in de Meijerij van ’s Hertogenbosch en de Maashorst. Start met koffie en appelgebak bij de Vrije Teugel”bij Vorstenbosch. De zon ging schijnen, hoera! Op naar de salade in restaurant Leygraaf (een vroegere langgevel boerderij). We konden zelfs kiezen uit verschillende salades. Via landweggetjes en bospaden vol met plassen naar het mooie kasteel Heeswijk. Een kasteel met een lange geschiedenis vanaf 1080. Zelfs Lodewijk XIV heeft er  gelogeerd. Recent is het kasteel gerestaureerd en het ziet er nu prachtig uit. Verder door naar Restaurant den Driehoek in Vinkel, waar we lekker buiten op het terras konden genieten van een soepje. Al redelijk gevuld via de Hooge Heide door naar het Bomenpark in het mooie natuurgebied “De Maashorst”. Hier aan de avondmaaltijd met de keuze; scholfilet met gamba’s of een brochette met varkenshaas. Verder over de heide met een foto-stop bij de “M” en langs de wilde runderen naar het ijs bij ’t Pumpke”in Nistelrode. Heerlijk tot half 8 in het zonnetje op het terras! Verder door de Bedafse Bergen naar het startpunt. Om half 10 arriveerden we bij Wielzate. Een fijne dag met 45km fietsen.  Sommigen wilden zelfs al “boeken” voor  de tocht volgend jaar. Willem Denecke zal een mooie reportage maken. Dat wordt nagenieten. 

Woensdag 18 juli, thuistocht naar Lekkerkerk, verslag van fietsleider Ini

Vandaag met een grote groep van 31 personen gestart. Via Alblasserdam langs de Noord en Lek naar de pont van Krimpen a/d Lek. Aan de andere kant van de Lek over de dijk gefietst naar theetuin “Onder de Pannen” waar de koffie, thee, (eigengebakken) appel- en kwarktaart op ons wachtte. Er was wel erg veel wind, dus was er gezellig gedekt in de partytenten. Na de koffiepauze de dijk verder gevolgd naar de pont van Lekkerkerk en overgevaren naar Nieuw Lekkerland. Links de Tiendweg genomen tot de Zijdeweg en we kwamen uit op onze bekende picknickplek bij de hoge brug van de Zijdeweg. Op ons gemak iets gegeten en gedronken, want die versterking hadden we echt nodig voor de terugweg. Langs het water van de Boezem gereden met harde wind tegen en we kwamen met verwaaide kapsels weer in Alblasserdam aan. De brug over de Noord over en om kwart voor twee waren we weer terug in Ambacht na een rondje van 30 km. Betty Siemonsma reed op proef mee, was heel enthousiast en wil graag lid worden. Zij zal als 3e op de wachtlijst geplaatst worden. 

Donderdag 19 juli, thuistocht naar Brabantse Biesbos, verslag van fietsleider Rob

Met 5 leden en 1 gastlid Rob Winkelhuis (2e keer) vertrekken vanaf Wielzate richting zwijndrechtsebrug maar helaas op de Koninginneweg had Emmie een lekke band. Zij is naar de fietsenmaker gegaan in de Passage, wij moesten door i.v.m de personen die stonden te wachten bij de brug. Daar aangekomen waren het er maar twee leden. Gewacht tot Emmie gebeld had haar band werd pas middags gemaakt wij zijn dus met7 personen verder gegaan. Via de Zuidendijk en de groene zones in Sterrenburg naar Dubbeldam voor de koffie bij Brasserie Buitengewoon met lekkere koffie en heel lekker gebak. Daarna via Noordendijk naar de Zuidendijk en Zeedijk, door de Biesbosch. Op de stoopbank onze boterhammetjes gegeten en verder langs de Oosthaven en kop van het land via dijken en doorkruisende fietspaden door Oudelandshoek naar winkelcentrum de Bieshof een versnapering bij Verhagen en daarna verder, maar helaas An had een lekke band. Zij heeft Fietsned gebeld en men zou over een halfuur langs komen voor reparatie. Bets en Bep zijn bij An gebleven. Intussen is het behoorlijk gaan regenen maar we zijn toch verder gegaan op de Noordendijk weer een lekke band  bij onze gast Rob. Is dit toeval of is hier meer aan de hand?  Slechts 8 fietsers en 3 lekke banden toch wel vreemd! Dit was een mooie, winderige en natte tocht met 3 lekke banden.  

Woensdag 25 juli, thuistocht naar de Binnenmaas, fietsleider Gebhard

Met stralend weer vertrokken 17 deelnemers, waaronder Betty Siemonsma op proef 2e keer, naar de Hoekse waard. Hoewel een groot gedeelte van de fietsclub meedeed met de Drentse fietsvierdaagse toch een grote opkomst! 2 keer wat gedronken, waaronder bij de Binnenmaas. Het was er gezellig druk, maar op het terras was voldoende ruimte. 

Donderdag 26 juli, boerenterrassentocht Alblasserwaard, verslag van fietsleider Hetty

Ondanks het feit dat een groot deel van de fietsclub meedeed met de Drentse fietsvierdaagse kwamen toch nog 9 sportieve dames opdagen, An Kuijk, Bebbel, Cock, Ina, Ineke, Paula Potters, Ria de Vuijst en Wil Heijser. Van de verrassingstocht is een soort  boerenterrassentocht door de Alblasserwaard gemaakt. Het begon  met  koffie bij de Beestenboel in Brandwijk (waar ook een grote groep Duitsers neergestreken was, die met “Schiff und Radreisen” meededen). Het was inderdaad een beestenboel met angorageiten!, struisvogels, kippen en een ezel. Op naar het volgende boerenterras de Groot bij Giessenburg. Na de overheerlijke pannenkoeken met potten thee via een prachtige tuin met Floxen langs de Giessen (echtpaar maakte graag met ons een praatje, hij had in Ambacht nog ondergedoken gezeten in de oorlog) naar het boerenijs van ‘t  Koeiestalletje bij Wijngaarden. In de schaduw van de grote kastanjeboom proefden we van heel veel ijssoorten, zoals Zabaione (massalasmaak)- en dropijs. Een geluk dat er pas 2 kleindochters geboren waren (van Ineke en Wil), die zo blij waren dat zij de anderen trakteerden. Na een fietstocht van 58km op een tropische zonnige dag kwamen we weer thuis.

Woensdag 1 augustus, thuistocht Hoekse Waard, verslag fietsleider Arthur

Ja dan is het 1 augustus, voor het eerst fietsleider Hoekse Waard. Ik had het pontje naar Puttershoek al geregeld. Ik wist alleen niet hoeveel er mee zouden gaan. Dat wilde de schipper wel graag weten, dus ik zei maar wat: “10 of 15”, maar het werd een sliert van 32!, waarop de schipper reageerde met: “Jij kunt goed tellen”! Eerst maar even koffie besteld bij Kees Verkerk. We waren allemaal tevreden; heerlijk op het terras in de zon. Na alles wat er gebeuren moest, zijn we via de Dorpsstraat naar de molen gereden en linksaf bij het haventje naar het Kildorp ’s Gravendeel. Via de kreek naar het Havenplein, op zoek naar een rustplaats om de inwendige mens te versterken. Dat werd op de strekdam, waar we tot ieders genoegen van een plekje aan het water in de zon mochten genieten. Allemaal na telling weer op de fiets langs de Onderdijk richting de Wacht en Schenkeldijk naar Strijen voor een drinkpauze. En zo gingen we via Cillaarshoek toch nog met zicht op de Binnenmaas met de bedoeling Maasdam aan te doen en daar te genieten van een toeter softijs. Nog even naar Puttershoek trappen, het eind van een heel gezellige fietsdag in de Hoekse Waard.

Donderdag en vrijdag 2 en 3 augustus, tweedaagse trektocht naar Oisterwijk, verslag fietsleider Hetty

Ons fietsdoel van de fietstweedaagse was “De Bottelroos”, “Een schot in de roos”, schreef Ria de Vuijst in het dagboek van de Bottelroos. In 2 ploegen met de trein naar Gorinchem en vervolgens met z’n allen met de veerpont naar Woudrichem. Alles verliep voorspoedig. De koffie met de koffiekanjer bij Schering en Inslag tussen de Quilts ging er goed in. De zon begon te schijnen en de stemming was opperbest onder de 17 sportieve dames! Alle bagage was dit keer overvloedig in plastic verpakt. Wil Heijser bood zich vrijwillig aan als achterste fietser met hesje en fluit. Onderweg bij Andel werden wij verrast met een emmer appels van de zus van Bep. Bedankt! Via het mooie Heusden (lunchpauze) en dwars door de Drunense duinen (met een zitstop) langs vele boomkwekerijen bij Haaren naar het terras van kasteel Nemelaer voor een verfrissing. Dit kasteel ligt in een prachtige omgeving en werd vroeger als jachtslot gebruikt. Door de Kampina naar ons eigen home “De Bottelroos” in Moergestel met een prachtig eigen terras, zitkamer en keuken en reusachtige slaapkamers. Even de slaapkamers indelen en genieten van een kop koffie. Daarna per fiets naar ons diner (1km verder) bij ’t Stokske. Wat is het toch altijd weer gezellig zo samen aan tafel. Ieder mocht zijn eigen diner uitkiezen (vaste prijs via keten Smaak van Croy). We moesten ons nog haasten om ca half 10 weer voor de buis te zitten om Ranomi een gouden plak te zien winnen. Bebbel had weer een leuke quiz meegenomen. Zittend in de sofa’s probeerden we bijv. vlaggen en vuurtorens te benoemen. Het lekkere ontbijt werd gebracht naar onze privévilla en welgemoed stapten we weer op ons ros voor alweer de thuistocht. Via een blik op de vennen  en het leuke Oisterwijk door Udenhout naar de koffie in Bosch en Duin bij de Loonse en Drunense duinen. De specialiteit daar is een Brabantse broeder.  De duinen lagen prachtig te glinsteren in de zon. Via Kaatsheuvel en het oude spoortraject bij Sprang-Capelle naar het veer over  de Bergsche Maas. In Dussen was het eetcafé op vakantie, dan maar De Koppelpaarden, voor een heerlijk broodje of soep. Enkele dames gingen nog winkelen. Bij het kasteel in Dussen (begon in 1331 als Donjon en later een heus kasteel) gingen we als ware we bruiloftgasten op de trap bij de zuilengalerij op de groepsfoto. Door het mooie land van Heusden en Altena naar Fort Altena. Een mooi pas gerestaureerd fort met een leuke tentoonstellingsruimte en een terras. Na een korte stop verder naar het veer bij Werkendam.  Emmie had nog bij Hardinxveld een lekke band, maar oppompen en dan heel snel! doorfietsen naar de waterbus  bleek een oplossing, waar we Emmie verhit gelukkig weer aantroffen! Na een gezellige en sportieve trektocht waren we na ca 125km weer thuis net voor de avonddis. CHAPEU DAMES!  Gelukkig had baby Lex zoals het hoort even gewacht met geboren worden totdat oma Bebbel weer thuis was. Bebbel gefeliciteerd! 

Verslagje van een deelneemster (Willie Versnelling)

17 dames op de fiets. Ja dat is me toch wel iets! De eerste groep op de trein naar Gorinchem en alvast richting pont. De tweede ook bepakt en bezakt volgde terstond. Overvaren naar vestingstadje Woudrichem voor koffie met heerlijk appelgebak. Een prachtige locatie met mooie quilts, daar zaten we op ons gemak. Dan eindelijk echt op de fiets, zonder regenkleding want daar kwam de zon! Onze volgende stop was het leuke plaatsje Heusden en dat loog er niet om. Via de Drunense duinen en kasteel Nemelaer naar onze overnachting de Bottelroos, Wat we daar zagen was werkelijk grandioos! Ook ’s avonds bij “het Stokske” hebben we heerlijk gegeten. Daarna weer rap terug en met z’n  allen voor de buis gezeten, Want Ranomi ging zwemmen dat wilden we wel graag zien, Maar de oogjes werden zwaar dus op naar het mandje dan maar om een uur of 10 (niet allemaal).De rest ging quizzen of lekker chillen. Nou die Bottelroos dat is iets dat we wel vaker willen! De volgende ochtend werden we verwend met een heerlijk ontbijt, Nog even genieten van het mooie terras en de natuur voor het afscheid. Weer op de fiets langs de vennen en door Oisterwijk en met prachtig weer, Een stop voor de koffie met een “broeder” in Brabantse sfeer. Weer vrolijk trapten we verder en overgevaren bij Dussen. Een leuk bezoekje bij het kasteel gebracht en ondertussen bedacht Hetty welke route we verder zouden gaan.  Ook deden we het fort van Altena nog even aan.  Nog even doortrappen voor het veer bij Werkendam dat was nog een hele klus.  Toen op naar Sliedrecht voor de waterbus. In Dordrecht namen we afscheid van elkaar het waren 2 heerlijk dagen. En of ze het weer doen dat hoef je ze echt niet te vragen!Bedankt Hetty voor het vele geregel en georganiseer, de dames vonden het OK. Volgend jaar weer zo’n 2-daagse en ze gaan zeker weer mee.

Woensdag 8 augustus, thuistocht Alblasserwaard, verslag fietsleider Jan  (ingevallen voor Ini)

Enige weken geleden belde Ini mij met het verzoek om haar fietstocht van 8 augustus over te nemen in verband met vakantie. Dit heb ik aanvaard met de mededeling dat ik niet naar Gorinchem wilde gaan. Dus is een berichtje in de nieuwsbrief geplaatst, in de hoop dat iedereen dat zou lezen. Met twintig personen vertrokken vanaf Wielzate richting de Alblasserwaard. We waren net de brug over toen ik werd gebeld door Ina Harmsen. Zij stond bij de waterbus en had de wijziging in het programma niet opgemerkt. Haar verteld dat wij naar de vogelwacht gingen voor de koffie. Toen wij daar aankwamen zat Ina daar al. Na de koffie met voor sommigen iets erbij vertrokken wij nu met 21 personen voor de verdere tocht door de altijd weer mooie Alblasserwaard. Wij maakten nog een stop bij het Vogelhuisje in Bleskensgraaf, waar wij ons de kroketten, patat en haring goed lieten smaken. Na 35 km gefietst te hebben waren wij weer in H.I. Ambacht.

Donderdag 9 augustus, thuistocht Gouda, verslag fietsleider Hetty

Met 29 personen !!!! (van wie 1 op proef; Irene Verschuuren, zij wordt op de wachtlijst geplaatst) naar Gouda. Jannie Prins was er gelukkig ook weer bij. Prachtig fietsweer. Op naar de waterbus om bij Krimpen a/d IJssel te ontschepen. Via de dijk naar theetuin “in de Hosthee”. Daar aan de koffie met cake en taart. We konden nog net met z’n allen op het terras. Via de smalle Tiendweg naar Gouda voor een pauze van 1,5 uur. Zelf met een groepje de “Goudse
glazen” in de St. –Janskerk bewonderd, waar ook prachtig orgelspel te horen was. Op de markt lagen nog restanten van de kazen van de toeristische kaasmarkt. Andere dames waren  op jacht geweest naar kledingkoopjes, ze kunnen het maar niet laten! Na een rondje door Gouda terug, dwars door de mooie Krimpenerwaard naar het bekende terras van De Loet. Heerlijk in het zonnetje aan een biertje of soep. Via veer Lekkerkerk na ca 54 km weer thuis. Een heerlijke fietsdag. 

Woensdag 15 augustus, thuistocht naar het kleine café aan de haven, verslag van Joke

Met 30 leden naar het kleine café aan de Haven met Gebhard Bennigsen. 27km gereden over Ridderkerkse parken en fietspaden. Schitterend weer en een gezellige stemming. Bijzonder was dat er leden bij waren die lange tijd niet mee hadden kunnen fietsen. Als ik (Joke) dit verhaaltje schrijf is Gebhard al lang weer thuis. Hij was speciaal uit Limburg heen en weer gekomen. Leuk hé?

Donderdag 16 augustus, uittocht naar ‘t  Gooi en de Vecht,  verslag van fietsleider Hetty

Met 22 deelnemers naar de P bij Vreeland. Het was zonnig en warm. Via het fietspad door de Loosdrechtse plassen, langs Kortenhoef naar het vernieuwde Centrum van Natuurmonumenten bij ’s Graveland. Bij de koffieautomaat ontstond direct een wachtrij, want elke beker koffie werd vers gezet. Ook de bediening vergde enige kennis van zaken, maar daarna zaten we te genieten buiten in het zonnetje op het terras. Vervolgens door de koele bossen en over de prachtige grote Wester- en Zuiderheide bij Laren.  Wat een paarse kleurenpracht! Op het bospad nog even de hoorns van de Schotse Hooglanders omzeilen. Op naar de pannenkoeken bij Lage Vuursche. De lucht van pannenkoeken komt je al tegemoet bij binnenkomst van het dorp. Bij ’t Vuursche Bos allemaal aan 2 tafels aan de pannenkoeken of aan de salade. We wilden nog even een blik op kasteel Drakensteyn werpen, maar door al het groen eromheen is dat helaas niet mogelijk. Ook het hek bleef dicht. Verder dapper de warmte trotserend (het was nog steeds heel heet) via Maartensdijk, Westbroek, Oud-Maarsseveen en Tienhoven naar de welverdiende stop aan de Loosdrechtse plassen. Het is dat Ineke geen zwempak bij zich had, anders was ze direct het water ingedoken. Dan maar bengelen met de benen. De Wc’s waren stikdonker, dus plassen op goed geluk! Verder langs Fort Tienhoven en het mooie kasteel Gunterstein bij Breukelen. Verder langs de altijd mooie Vecht. Bij Nieuwersluis genoten we bij ´T Stoute Soldaatje aan de Vecht nog van een heerlijk  koud drankje. Lekker hè die loungebanken. An, Bep, Christien en Jannie genoten van de verdiende rust. Verder langs de Vecht. Het was al vrij laat en Loenen aan de Vecht moesten we helaas links laten liggen. Zondoorstoven maar voldaan kwamen we gelukkig allemaal weer heelhuids aan in H.I. Ambacht na een fietstocht van 56km. 

Woensdag 22 augustus, thuistocht naar kaasboerderij Streefkerk, verslag van fietsleider Ini

Je zal het niet geloven, maar we zijn met 31 ! mensen naar de kaasboerderij gefietst. Helaas kwam op de stoep van de Paulusweg, Magda te vallen. Gelukkig viel de schade mee, maar ze was wel erg geschrokken. Een beetje beverig, maar ze durfde het aan om verder mee te fietsen (een beetje overgehaald door anderen, want ze had naar huis terug willen gaan). Via Alblasserdam, langs de boezem, Zijdeweg naar de Middenpolderweg. Mevr. de Booij had mij nog gebeld met de vraag of de tocht door zou gaan. Dat bevestigd en gevraagd of ik voor vertrek het aantal deelnemers nog door moest geven. Nee, niet nodig. Achteraf toch moeten doen (je leert nog steeds), want er stond voor 20 personen cake en muffins klaar. Als aanvulling had mevr. de Booij een schaal met stroopwafeltjes erbij gezet. Het was even wat hectisch, want ook stoelen moesten erbij gehaald worden. De koffie was lekker. Er was zwarte koffie en voor de melkklanten, koffie met opgeklopte volle melk (net capucchino) en pakjes chocomel. Alles is dus goed gekomen. Omdat de groep zo groot was zijn we in 2 groepjes naar de kaasmakerij gegaan. De dochter maakt 2 dagen per week kaas op het familiebedrijf en zij vertelde dat van de 120 melkkoeien die zij hebben, de ochtendmelk wordt gebruikt om kaas te maken. De rest gaat naar Campina. Aan de hand van een fotoboek vertelde zij hoe de kaas gemaakt, gedroogd, gekeerd wordt en rijpt. Tussen 6 – en 9 maanden duurt het rijpingsproces, daarna kan het verkocht worden. Er worden ook kazen gemaakt waaraan verschillende kruiden toegevoegd worden en dan is daarna de vraag of dat aanslaat bij de klanten. Toen kwamen de schaaltjes met 4 soorten kaas om te proeven. In de winkel konden we ook nog kaas proeven en kopen en werd er ook nog ijs verkocht aan de liefhebbers. Toen stelde mevr. de Booij voor om nog even het boerenbedrijf te bekijken en liepen we langs de stal met drachtige koeien, (één koe werd bijna moeder),de kalfjes in hun kalfkisten (sommigen vonden dat zielig), maar er werd goed uitgelegd waarom en hoelang ze daarin stonden, de melkkoeien in de wei zien staan en nog een paar op een heerlijk koele stal. Het was een fijne rondleiding. Weer op de fiets een stukje verder de Middenpolderweg gevolgd, daarna afgeslagen naar Streefkerk en daar de Tiendweg terug genomen. Via de Alblasserdamse brug weer terug naar Ambacht en na bijna 30 km. waren we om kwart over 2 weer thuis.

Donderdag 23 augustus, Alblasserwaard, verslag van fietsleider Bebbel

Wil v.T ,Wil H,  Janny de G.,Paula,Anneke, nieuwe Ria,Ineke en Leo, Arthur,Dorien en Theo, Bets B,An, Ria de V,Map, Trudy en Bertus, Arie en Lenie, Herman,Margo,  Rob, Ina. Ik nam jullie alle 24 mee op reis, nee niet naar Londen of Parijs, maar gewoon langs Alblas en Graafstroom, we zagen heel veel bloem en struik en boom. We genoten van zoveel pracht , dat geeft ons weer enorme kracht,soms gingen we wat traag en kwam van Theo de vraag of het wat sneller zou kunnen gaan, maar dat kwam ons duur te staan, want voor Trudy was het tempo te snel, nou dan weet je het wel, dus zakten we naar een ander niveau terug maar met de wind in de rug, En gelukkig was daar de houten Boerenklaas, die bood enig soelaas, en na de kopjes koffie en de thee ging iedereen weer gezellig mee, we gingen langs plaatsjes en de Giessen, maar dat had niet iedereen in de smiezen, Bij de kerk van Giessenburg-Oudekerk, was het even gedaan met geploeter en gewerk en aten we op bankjes en de stoep, onze krentenbol en brood v.d.Meer en Schoep(weten jullie nog??) Het was er mooi en vredig, een soort van paradijs maar we moesten weer verder met de reis, natuurlijk nog steeds  niet naar Londen of Parijs, we fietsten door een prachtig gebiedje en zongen zo af en toe een liedje, maar toen kwam daar die enorme hol, en dat eiste wel even zijn tol, eenmaal boven snel hersteld en alle neuzen weer geteld, we gingen de eerste weg links, maar dat was een foutje bedankt Bebbel, het was een rondje van de zaak eigenlijk is dat niet in de haak, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald en voor iedereen die dan baalt, de juiste weg was snel gevonden en wij vervolgden onze ronden Verrassing!!!!!! Want wat kwam daar aan onze rechterzij? dat was een ijsjesboerderij . dus weer een stop maar dit was top,bijna iedereen kon wel een ijsje op. En bij vertrek viel onze Theo op zijn (bek) mond, Gelukkig was er niks gebroken en snel zijn been weer over de stang gestoken, de tocht ging verder langs boerderijen en eindeloze landerijen, iedereen vond het wel fijn om zo lang onderweg te zijn, maar aan het eind van zo’n tocht langs de rivier hebben de mannen wel trek in bier. Trouwens Janny en Margo die  lusten  ook wel wat, die houden wel van het gerstenat. We stopten bij Recreatiecentrum Vinkenwaard, maar voortaan gaan we voorbij met flinke vaart.  Als je hier wat wilt bestellen moet je wel tot miljoen kunnen tellen, de ober kwam maar niet uit zijn hok maar daarvoor staken Wil H en Ria de V een stok zij werden diensters op ons terras en toen kwamen de drankjes alras, Map vond het een geweldige plek, voor een eigen picknick een prima stek, niemand die het in de gaten had, maar wij waren het snel zat, en stapten  op onze stalen rossen om Alblasserdam weer door te crossen. Net voor de brug viel de club uiteen en ging ieder een eigen kant heen, de een de trap de ander de hol en zo maakten we weer een gezellige dag vol!!!!  

Woensdag 29 augustus, thuistocht Manhattan aan de Maas, verslag fietsleider Ini

Vandaag weer lekker gefietst en we hadden prachtig weer. We gingen met 30 personen van start, maar Mini de Kroon had meteen al een lekke band en na overleg, haakte zij af. Zij wilde niet dat wij op haar zouden wachten, dus met 29 verder. Via Rijsoord, de Reijerwaard, de oude Wester Hordijk naar de Pascalweg, de Maeterlinckweg naar kinderboerderij “De Kooi” voor de koffie. Lekker in het zonnetje gezeten (voor de liefhebbers was er ook voldoende schaduw). Een paar mensen zijn nog even bij de klompenmakerij van (de Ambachtse Cees Biesbroek) gaan kijken en wat uitleg gekregen. Verder het Zuiderpark door, de Lepelaarsingel, Wolphaertsbocht, Brielselaan, om de Maashaven heen, dwars door Katendrecht naar de Rijnhavenbrug (Hoerenloper,Vluggertje etc. De brug heeft intussen al vele namen). Bij “Ketelbinkie” wat gegeten en/of gedronken. Wat problemen met de nota (het restaurant bleek op de totaalnota de aanbiedingsprijs van de koffie niet en consumpties van niet-leden per abuis wel berekend te hebben), maar gelukkig kwam alles in orde. Na een flinke pauze weer op de fiets voor de terugweg. De Wilhelminapier uitgereden, Laan op Zuid overgestoken, Stieltjesstraat onder het Poortgebouw door naar de Nassaubrug. Weer de waterkant opgezocht (Feijenoordkade) met een mooi uitzicht op de Maasboulevard. Uiteindelijk uitgekomen op de Oranjeboomstraat, Korte Stadionweg en Piet Smitkade naar de Stadionweg. Daar het fietspad op naar het fietspad langs de A16. Na 40 km waren we weer terug in Ambacht.  

Donderdag 30 augustus, uittocht naar Goedereede, Ouddorp en Stellendam, verslag fietsleider Leo

Met 20 man richting – 5 auto’s – P plaats aan de N57 bij Goedereede.=58 km = 45 min ! Dankzij Elly van Netten ,die aan de oproep in de nieuwsbrief voor auto mat trekhaak gehoor had gegeven kon een ieder die zich op had gegeven, mee! Ook Herman sloot zich aan. Om 10.30 met z’n allen op de fiets ….het weer viel mee, zonnetje maar wel wat wind. Via 61 – 59 – 58 – koffie stop aan het haventje van Ouddorp met uitzicht en een terrasje uit de wind! Verder..57 – 53 – stukje 52 naar 54 – vuurtoren – 55.stop bij een strandtent,soep,pannenkoek,biertje voor elk wat wils! Na een klein uurtje richting 63 – regenbuitje – 62 –Havenhoofd – 65 – Stellendam, Rondje molen…stop –ijsje -!! Donkere lucht doch droog. Verder 66 – 60 – en 61 –stop auto op de  P plaats. Alles opladen en richting file A15 = 58 km = 90 min.. beetje balen, –kletsen of slapen. Gelukkig zonder kleerscheuren om 17.30 uur weer thuis, na een dag heerlijk fietsen (43km) langs de Grevelingen en over het weelderig begroeide eiland.

Woensdag 5 september, thuistocht Alblasserwaard, verslag fietsleider Jan

Wij vertrokken met 26 personen volgens programma naar de Alblasserwaard. Het was prima weer met weinig wind. Het plan was om koffie te gaan drinken bij restaurant de Kat in de Wilg, daar dit weer eens iets anders is. Bij mijn weten zijn wij daar nog nooit koffie wezen drinken met de club. Ik begrijp nu waarom. Het restaurant was gesloten. Toen zijn we doorgefietst naar restaurant de Krom, waar wij heerlijk op het terras hebben gezeten in het zonnetje. Na de koffie verder door de mooie Alblasserwaard. Langs Nieuw- Lekkerland en de molens van Kinderdijk weer richting Hendrik-Ido-Ambacht. Op de Alblasserdamse brug werd Riet van Hassel nog aangetikt door een inhalende scooter. Gelukkig is Riet niet gevallen, de scooterrijdster wel. Haar scooter deed het niet meer. Zo zie je maar dat inhalen door brede bromfietsen en scooters op het smalle stuk van de brug erg gevaarlijk kan zijn. Na 37 km gefietst te hebben waren wij weer in H.I. Ambacht.

Woensdag 12 september, thuistocht ontbijten bij Ikea,  fietsleider Aad

Met 16 personen zijn we om 9 uur vertrokken naar IKEA, waar we een ontbijtje hebben gegeten. We hadden redelijk weer, geen regen wel wind. Na een lang ontbijt heb ik gevraagd aan de ploeg wat ze wilden; nog een km of 15 fietsen via Ridderkerk naar huis of langs de Oude maas. Voor het laatste werd gekozen. Ik vind niets beter dan in overleg, dus om half 1 reden wij Ambacht binnen met een leuke fietstocht achter de rug.

Donderdag 13 september, uittocht De Utrecht en enige Zaligheden, verslag van fietsleider Hetty

Met 20 deelnemers, waarvan bijna een derde deel uit heren, naar het leuke etablissement “In den Bockenreyder” midden in de bossen van landgoed De Utrecht. Het had de nacht ervoor flink geregend dus het parkeerterrein stond vol met plassen. Dat beloofde nog wat! We werden echter op z’n Brabants hartelijk verwelkomd door de waard. Het begon goed met koffie en vlaai in het knusse bijschuurtje met open haard. Langs de mooie vennen en via een schelpenpaadje midden over de heide bereikten we Netersel. Het was droog, maar behoorlijk fris. Nu kwamen we in het land van de Acht Zaligheden (Hulsel, Netersel, Reusel, Knegsel, Wintelre, Eersel, Duizel en Steensel). De naam “Zaligheden’ zou weleens armzaligheden kunnen betekenen en verwijzen naar de armoede die er in de dorpen heerste, maar daar is nu niets meer van te merken. Het is een prachtig afwisselend landschap met smalle weggetjes langs nog bloeiend koolzaad en maisvelden. Kleine dorpjes vlak bij elkaar met ieder zijn eigen pleintje met een muziektent. Verder langs Casteren, Hoogeloon en Duizel naar Eersel. Onderweg wilden we nog naar een grafheuvel van 1500 v Chr (deze grafheuvels werden gemaakt van gestapelde heideplaggen en omringd door een aarden wal, bedoeld om de geest van de dode in te sluiten), maar het natte zandpad ernaartoe verhinderde dat. In Eersel konden we ons buikje vol eten in Lunch&More op het gezellige marktplein vol met terrassen. Een adres om te onthouden. Via het fietspad over de Cartierheide en de Grote cirkel (vlak bij de grens met België) ging het verder over weggetjes met prachtig uitzicht langs D’n Ouwe Brandtoren en Hulsel. De zon ging schijnen en het werd nog warm. De band van An Kuik bleek echter nog niet in orde en liep steeds leeg. Met hard fietsen en steeds oppompen (bedankt “arme” Bertus!) kwamen we toch nog op tijd weer bij de Bockenreyder voor een heerlijk warm drankje voordat we weer na 51km fietsplezier huiswaarts keerden. “Wat is hier mooi!”, hoorde ik regelmatig onderweg.  

Woensdag 19 september, uittocht Baarle-Hertog, verslag van fietsleider Hetty

Op het fietsprogramma stond als fietsvoorstel” Hoek van Holland” vermeld. Vanwege zeer slechte weersomstandigheden bij de kust (windkracht 6 en regen) heb ik de avond ervoor besloten om de route te wijzigen in een tocht onder Breda. Ook de Japanese Watergarden bleek gesloten wegens verbouwing. Iedereen had gelukkig begrip voor de wijziging. Met 20 deelnemers op weg naar de Bouvignedreef bij Breda. Eerst koffie in “ De Uitdaging”, een lunchroom in de voormalige pastorie van Ulvenhout. Veel mensen in de bediening hebben een geestelijke handicap. Een prachtig gebouw met veel kunst- en gebruiksvoorwerpen van vilt, zelfs spelletjes (soort Memory). De choco-duo smaakte prima bij de koffie. Verder door de Anna-, Prinsen- en Chaamse bossen naar Alphen en verder naar Baarle Nassau en Baarle Hertog voor de lunchpauze. In Baarle –Hertog Baarle’s kaarsenmuseum bezocht met een fraaie kunstcollectie in bijenwas en bladgoud van de kunstenaar Frits Spies. Bep toonde haar Museumjaarkaart nog, maar bits kreeg zij te horen:”Dit is België!”. Vooral de kunstwerken in bijenwas van de Notre dame, de Emmausgangers, het laatste Avondmaal, een Russisch Ikoon en de Bonifatiuskerk uit Leeuwarden vielen op. Verder nog wat rondkijken en tijd voor een warme hap. Dwars over de Strijbeekse heide en via Ulvenhout na 45km weer terug naar de auto’s. Een fijne bostocht met vrijwel de gehele dag een zonnetje en volgend jaar komt er wel weer een duinentocht op het fietsprogramma.

Donderdag 20 september, thuistocht Krimpenerwaard, verslag van fietsleider Leo

Donkere wolken boven Wielzate! 11 dapperen besloten om gewoon te gaan fietsen. Halverwege Alblasserdam konden de regenbroeken en -jasjes al aan. Nou dat wordt wat..! Gelukkig viel het reuze mee. Na de overtocht met de pont gingen al gauw de jas/broek/cape weer uit. Via Krimpen a/d Lek en Krimpen a/d IJssel –Tiendweg west- Oudenkerk a/d IJssel, Tiendweg oost en Polder de Nesse, Katten dijksblok, Achterbroek naar Berkenwoude. Aangekomen in restaurant “de Loet”wisten sommige dames niet hoe snel ze naar het toilet moesten…onderweg vonden ze het gras te nat ..en weinig boompjes om achter te verdwijnen. En zie de zon begon te schijnen…via de molens van Kinderdijk en de brug over de Noord waren we om ongeveer 15.30 uur en (na 50 km)  weer thuis !!

Woensdag 26 september, thuistocht Bergse plas en Kralingse plas, verslag van fietsleider Aad

We gingen met 19 personen met de waterbus naar Rotterdam alwaar we gefietst hebben via het Oostplein naar het Kralingse bos. Hier hebben wij koffie gedronken aan de plas bij het sluisje. Te koud om op het terras te vertoeven maar binnen was het heel gezellig. Vandaar gefietst naar de Irenebrug en gelijk over de brug het Bergse bos in. Via Bergsehoek naar Bleiswijk en van Bleiswijk naar de Rotte, over de ophaalbrug rechtsaf naar Oud Verlaat. Verder langs de Zevenhuizerplas en door Zevenhuizen langs Capelle ad IJssel naar Alexanderpolder. Naar de Boszoom en via, via door Kralingen weer naar de waterbus bij de Erasmusbrug. Boven verwachting mooi weer, een beetje wind en geen regen kortom het was een mooie fietsdag. Ongeveer 40 km gereden iedereen was content en ik ook.  

Donderdag 27 september, thuistocht Giesenburg, Noordeloos, verslag fietsleider Hetty

Ondanks zeer slechte weersverwachting kwamen toch nog 8 “doordouwers” opdagen bij de Waterbus naar Sliedrecht. Irene Verschuuren fietste voor de 2e keer op proef mee. Op naar de Herfstfair bij de Graanschuur  in Giessenburg. Het oude dorpje Giessenburg is daar in de Korenbeurs nagebouwd. Bep moest daar de accu nog even opladen, want zuinigheid wordt gestraft (ze was nl. vergeten dat ze van plan was de avond ervoor bij het opladen gebruik te maken van de goedkope stroom na 11 uur ’s avonds!) Na de koffie en wat rondkijken langs de Giessen en de vele pompoenstalletjes bij de boerderijen verder naar Noordeloos. De zon ging schijnen, maar verder bij Ameide was de lucht zwart. Gezamenlijk besloten we de korte route via Meerkerk naar Leerdam te nemen. Bij de Glasblazerij in Leerdam hebben we na de lunch (stortbui hebben we lekker gemist!) nog gekeken naar het glasblazen (2 voor de prijs van 1). Na een fijne dag fietsen met rugwind (40km) en “4 spatjes regen” welgemoed met de trein naar huis.  

Woensdag 3 oktober, thuistocht Alblasserdam, invaller fietsleider Aad 

Thuistocht afgelast vanwege slecht weer.

Donderdag 4 oktober, thuistocht Rhoon en Poortugaal, fietsleider Bebbel

Thuistocht afgelast vanwege slecht weer.  

Woensdag 10 oktober, thuistocht Oud-Hollandse pannenkoeken, verslag fietsleider Ini

Vandaag weer heerlijk gefietst met 28 pannenkoekenliefhebbers. Deze keer heb ik weer eens gekozen voor de Pruimendijk om naar Rijsoord te rijden naar de Wevershoek voor een kleine pauze. Via het centrum van Barendrecht naar de Voordijk en die gevolgd tot de Carnisserbaan en de Portlandse Baan naar de koffie bij Brasserie Lavendel op het Havenhoofd. De zon was doorgekomen en we konden buiten op het terras genieten van het mooie najaarsweer. De weg vervolgd en om het gebouw van de Heinenoordtunnel heen, langs de Oude Maas naar het pannenkoekenhuis. Een lange tafel in de erker was voor onze club gereserveerd. Eerst wat te drinken besteld en intussen konden we uitzoeken welke pannenkoek het lekkerst zou zijn. Allemaal genoten en het was erg gezellig. Daar meteen afgesproken dat ik verder zou gaan langs de Oude Maas en de dijk naar Opnieuw & Co, Zwijndrecht door naar de Kromme weg en je kon afhaken als je je eigen weg naar huis wilde rijden. Zo eindigden de laatste van het “10-nikkertjes verhaal”om kwart voor vier weer in Ambacht na ruim 33 km.

Donderdag 11 oktober, thuistocht richting Tongplaat en Sliedrecht, verslag van fietsleider Hetty

Prachtig zonnig herfstweer. Met 14 fietsliefhebbers door het Weizigtpark en park Dordwijk  naar de Dordtse Biesbos. Een mooi stuk natuur is daar in 2012 bijgekomen doordat de dijk bij de Tongplaat is doorgestoken. Wij zijn de Tongplaat vanaf de Zuidhaven opgefietst naar de vogelkijkhut. Een prachtig gebied met grote zilverreigers en ook de zeearend streek neer in een boom. Je kunt daar ook mooi wandelen langs strandjes (wel met laarzen). De koffie bij Paviljoen De Viersprong ging er daarna goed in. Via de Noorderelsweg en de brug over de Nieuwe Merwede naar het zonnige terras aan de Merwede van Bellevue in Sliedrecht voor de lunch. Vanwege het mooie weer besloten we het Baggermuseum maar links te laten liggen en volgend jaar op het programma te zetten en door te fietsen langs de rivier met een heerlijk windje in de rug. Na 53km waren we weer in Ambacht.

Woensdag 17 oktober, thuistocht herfstkleuren afgelast, verslag fietsleider Jan

Thuistocht afgelast vanwege slecht weer.

Donderdag 18 oktober, thuistocht herfsttocht IJsselmonde, verslag fietsleider Leo

Druilerig weer…vol verwachting naar Wielzate! En ja hoor om 9.30 uur zaten  al 3

fietsclubleden koffie te drinken ( Wil van Torenburg, Anneke Baas en aspirant lid Ria Verploegh ) en verder druppelden voor 10.00 uur ook nog ( niet in volgorde..) Paula Potters, Hetty Roth, Dorien en Theo Tijssen, Bep van der Velden en Rob de Keizer binnen. Totaal 10!! Het weer was zacht en een beetje regen. We besloten gewoon te gaan. Route rondje IJsselmonde! Rijsoord, Barendrecht,via het ( kleine stop ) Vaanbos, Molenstee, Clarabos, Drechterweide, naar onze koffiestop… Koffie ( met cake van ons jarig “roodborstje” Anneke ) bij de Mac. Verder onder de A15 door en via een sluiproute naar het Valckesteynsebos. Dwars door Poortugaal (kleine stop ) over de Welhoeksedijk, Slaperkade naar het restaurant Abel aan het haventje tussen de Johannapolder en de Rhoonse Grienden in ( pak de kaart er bij en probeer de route te volgen). Om 14.00 uur daar weer vertrokken, langs de Carnisse Grienden, Jan Gerritsenpark –uitkijk heuvel – over de Heinenoordtunnel langs Vredepolder, Spuiveld,( korte stop ) Ziedewijdseland naar Heerjansdam. Hier verlieten Wil, Dorien en Theo ons om door te fietsen naar Zwijndrecht. Wij vervolgden onze route ( eerst nog even regenkleding aan en binnen 5 minuten weer uit )  via Molenweg en Waalweg  weer naar Rijsoord. Onder de A16 door Achterambachtseweg naar huis. Van Wielzate tot Wielzate 54 km! Een bekende maar toch fijne fietstocht,  een goede sfeer en een heerlijke dag. Een ieder bedankt …..

Woensdag 24 oktober, thuistocht Herfstkleuren, verslag fietsleider Ini

We waren met 22 mensen om een mooie herfstkleurenrit te maken die begon met een rondje Burg.Baxpark. Daar staan een paar hele mooie bomen in herfsttooi en ook door de Coba Ritsemastraat gereden naar het Heulpad, door naar Zwijndrecht. Daar via het fietspad van de Molenvliet naar het Develbos, Kijfhoek, langs de Devel naar Heerjansdam om uit te komen bij het pannenkoekenhuis “de Oude Maas”voor koffie met appeltaart. Na de koffie wilden Mini, Bets, Annie en Magda liever richting huis om diverse redenen. Met 18 dus verder via de Kilweg naar Carnisselande en langs de huizen op de Waddenring gereden om ze van dichterbij te bekijken. Het lijken nl net vuurtorens, maar misschien is het erg leuk om erin te wonen. Portlandsebaan overgestoken, door een park en langs het water naar Barendrecht terug. Onder de A 29 door naar het volgende park“Nieuweland” om weer op de Middeldijk uit te komen op weg naar huis (met even een beetje regen). Na 33 km. waren we om kwart voor twee weer thuis.

Donderdag 25 oktober, uittocht bostocht Breda, verslag fietsleider Hetty

Wie kwam bij het opladen van de fietsen nog vragen of hij meekon? Jawel, Herman. Hij had geluk er was nog een plaatsje vrij! Met 18 leden richting Breda (16 leden hadden afgemeld). Het was bewolkt weer, niet koud, met af en toe een spat regen. Na het afladen van de fietsen in het Mastbos bleek Ineke haar fiets kwijt te zijn! We hadden onderweg toch geen fiets horen vallen? Iedereen zoeken, bleek hij gewoon naast de fietstrailer gezet te zijn!  Door het mooie Mastbos en langs de Mark (prachtige dauw) naar “De Kapucijnen Paters” voor koffie met taart. De rijstevlaai kwam zelfs gloeiend heet uit de oven. Iedereen nog even naar de Mariagrot (kopie van Lourdes), waar sommigen nog even een kaarsje aanstaken. Door België en Stijbeek naar het mooie Goudbergven voor een korte wandeling. Wat een prachtig gebied. Regenjassen aan, maar snel al weer uit. Verder ploegen door het zand op de Bergweg. Over de Strijbeekse heide naar Chaam en de bossen bij Ulvenhout. Nog niet alle bomen waren al op kleur en de zon wilde maar niet doorbreken, maar het was zo ook al genieten. Veel paddenstoelen gezien, waaronder opvallend veel Vliegenzwammen (rood met witte stippen). De lekke band van An (alweer!) was gelukkig snel geplakt door de heren! Op naar Breda voor een kort rondje kerk, Spanjaardgat en bezoek aan het mooie Begijnhof. Wie bleek daar getrouwd te zijn in het Catharinakerkje? Paula Potters! Het kakhuis was nu een tuinhuis. Nog altijd wonen er alleenstaande vrouwen en is herenbezoek streng verboden! Een huisje is als museum ingericht en daarin konden we kijken naar een film over het leven van de Begijnen. Nu werd het toch wel tijd om naar De Boerenstamppot te gaan voor de avonddis. Het was zo gezellig dat we rijkelijk laat weer arriveerden bij de auto’s. De laatste fietsen moesten zelfs in het licht van koplampen opgeladen worden! En dat ging er behoorlijk uitgelaten aan toe! De boswachter zal wel gedacht hebben.  Al met al een gezellige bosdag met 46 km fietsplezier.

Woensdag 31 oktober, thuistocht herfstkleuren, fietsleider Aad.

Hallo fietsliefhebbers: zo de laatste tocht van dit jaar zit er dan op voor de fietsclub. Ik had het genoegen om de eerst rit op 22 maart te doen en heb inmiddels ook de laatste op 31 oktober gedaan. Het was leuk. Ook deze keer was er een redelijk aantal deelnemers en  15 in totaal. De opdracht was herfstkleuren en dat binnen de 35km. Dan moet je gaan denken aan de Ridderkerkse parken want daar waren nog herfstkleuren te zien en dat hebben we dan ook gedaan. We hadden prima fietsweer een beetje fris maar goed te doen, Halverwege hebben we koffie gedronken bij de Manege/tennisclub. Toen via het laatste stukje park bij IJsselmonde over de dijk richting Bolnes naar het kantorengebouw wat op een schip lijkt. Langs de Noord nog een stop gehouden en daarna de kuitenbijter de oude vuilnisbelt over weer naar H.I. Ambacht. We hadden er ongeveer 35 km opzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *