0mini

Verslag van Ini:

Voorjaar! Gestart om 9.30 uur met 26 personen via het Oosterpark naar de Oudheidkamer in Ridderkerk. Daar werden we om 10 uur ontvangen met koffie en “oudheidkamergebak” (speculaasje). Tini Bekkers hield een inleiding over het ontstaan van de Oudheidkamer, 51 jaar geleden en al 30 jaar zijn in dit gebouw (voormalige Singelschool) diverse ruimtes ingericht voor de tentoonstelling van heel veel oude, waardevolle spullen. Ook elke 6 weken is er een wisselende tentoonstelling.  Ook is het een mooie trouwlocatie.  Zo’n 90 vrijwilligers zijn er om alle benodigde werkzaamheden te verrichten, zoals onderhoud en reparatie, baliewerk, rondleidingen, uitzoeken en fotograferen van spullen en archiveren etc.

Na de koffie werden we in 2 groepen rondgeleid. Een groep door Tini Bekkers en de andere groep door Henk van Hal. De historie van Ridderkerk was te zien en te lezen in diverse vitrines, o.a Huis ten Donck en Huis Ter Woude (waar we even later langs fietsten) Een kasteel dat nooit werd afgebouwd omdat de Riederwaard onder water kwam te staan. In 1968-1969 is de ruïne onderzocht en gedeeltelijk opgemetseld om weer zichtbaar te worden. Vitrines vol met voorwerpen, materiaal en foto’s van diverse beroepen, zoals boeren, scheepsbouwers, vlasserij, klompenmaker, schoenmaker, kruidenier,  de school, de kleding, mutsen en sieraden, teveel om allemaal op te noemen.

Daarna langs de onderdijk en door Slikkerveer naar de dijk in Bolnes, zoveel mogelijk langs het water gereden tot een wijkje achter de Oostdijk, waar we op bankjes aan het water onze boterhammen hebben gegeten. Terug door de Beverwaard naar de Kievitsweg en langs het centrum van Ridderkerk, klein stukje Oosterpark, via het Zuidpad naar Ambacht. Lekker, vrij zonnig fietsweer en 31 km gefietst.